Emekli Maaşı 2017'de ne kadar zamlanacak? Emekli'ye son dakika zam haberleri

Emekli Maaşı 2017'de ne kadar zamlanacak? Emekli'ye son dakika zam haberleri

2017 yılının yaklaşması ile birlikte pek çok farklı gelir grubu kendilerine gelecek zam tutarlarını merak etmeye başladı. Memur ve Asgari Ücretli zamlarının ardından, Emekli zamları da merak ediliyor. Peki 2017'de emekli maaşı ne kadar zamlanacak?

11.6 Milyon Emekli'nin Promosyonu şekillendi. Ay son emekli promosyonları verilecek. Emekliler ise bir başka müjdeli haberi, yani Emekli'nin 2017 yılında alacağı zam oranlarını merak ediyor. Milyonlarca Emekli için 2017 yılı zam yılı olacak diyebiliriz. Emekliler zorlu hayat koşullarında geçinebilmek için zam almak istiyor.

Milyonlarca emekli internette; "Emekliler 2017'de ne kadar zam alacak? Emekli maaşı 2017'de ne kadar artacak? Emekli 2017 zam oranları, Emekli maaşı 2017'de kadar olacak, Emekli son dakika zam haberleri..." gibi cümleleri ve soruları arıyor.

Emekli Maaşı 2017'de ne kadar artacak?

Emeklilerin zam oranları 2017 yılı için henüz tam olarak netleşmedi. 2017'de bir zam olacağı kesin, fakat tutarlar konusunda henüz tam bir anlaşmaya varılmadı. Emekliler 2017 öncesi promosyonlarını kesin olarak alacaklar. Fakat Promosyon'dan bağımsız olarak, 2017 yılı için torba yasa ile birlikte emekli maaşlarının %15 oranında artması bekleniyor.

Bu artış ise Prime Esas Kazanç ile olacak. Konunun detayları ise şu şekilde;

Alınacak emekli maaşında en önemli kriterlerden biri olan 'prime esas kazanç'ta üst sınır artırıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenlemeye göre; sigorta primine esas kazanç günlük üst sınırı, günlük asgari ücretin 6.5 katı yerine, 7.5 katı üzerinden hesaplanacak..

Halen ücretli çalışanlardan her ay, brüt asgari ücret (bin 647 lira) ile bunun 6.5 katına (10 bin 705 lira 50 kuruş) kadar olan kazanç üzerinden prim alınıyor.

Çalışan ne kadar maaş alırsa alsın, prime esas kazanç tutarı 10 bin 705 lira 50 kuruştan fazla olamıyor.

Meclis'ten geçen yeni düzenleme ile prime esas kazancın tavanı brüt asgari ücretin 7.5 katına çıkarıldı.

Yani prime esas aylık kazancın üst sınırı 12 bin 352 lira 50 kuruşa (mevcut asgari ücrete göre) yükseldi.

Yasa yürürlüğe girdikten sonra aylık 12 bin 352 lira 50 kuruşa kadar kazanç bildirilip prim ödenebilecek.

Asgari ücret her arttığında, üst limit de artacak. Bu durum, tavandan prim ödeyenlerin emeklilikte alacağı maaşı artıracak..

Bu yeni sistemle emekli maaşlarında yüzde 15 oranında artış olacak..

Emekliler Enflasyon Zammı alacak mı?

Emeklilerin bir diğer merak ettiği konu ise, 2017 yılında kendilerinin maaşlarında Enflasyon'a göre bir zam olup olmayacağı yönünde.

Enflasyon Zammı, 2016 yılının ikinci çeyreğinde eflasyonun ne kadar geleceğine göre belirlenecek. Şu an için beklenen enflasyon oranları %7.5 civarında. Bu oran emeklilerin maaşına %3.7 olarak yansıyabilir. Tabi ki bu rakamların konuşulması için 3 Ocak 2017'de TÜİK tarafından açıklanacak Enflasyon oranlarına göre belli olacak. Eğer enflasyon bu oranda gerçekleşirse, yüzde 3 üzerinde zam emekli maaşlarına Ocak 2017'de hemen yansıtılacak.

Memur emeklisinin maaşları ise bu sene memurlara yapılacak zamlar ile aynı olacak.

Risalehaber.com

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum