Emekli, katkı payı ve ek ücretten rahatsız

Emekli, katkı payı ve ek ücretten rahatsız

Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu, kamu ve özel hastanelerdeki katkı payı ve ilave ücretin yüksek belirlenmesini mağduriyet olarak gördü.

Kurul, özel hastanelerde 12 liralık katılım payı ile yüzde 200’e kadar çıkarılan ilave ücretlerine tepki gösterdi.
  
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu, sağlık hizmetlerinde, kamu ve özel hastanelerinden yararlanmada büyük bir farklılık ortaya çıktığını, katkı payı ve ilave ücretin özel hastanelerde yüksek belirlenmesinin emeklileri mağdur eden bir uygulamaya dönüştüğünü belirterek, “Özel hastanelerde 12 lira katılım payı ve yüzde 200’e kadar ilave ücret talep edilmesi, sağlık hizmetlerini paralı bir yöne götürmüştür” yönünde karar aldı.

AYLIKLARDA EŞİTLİK OLMALI

TÜED Başkanlar Kurulu, 98 şube başkanının katılımıyla emeklilerin sorunları başta olmak üzere güncel ekonomik ve sosyal konular değerlendirmek üzere Ankara’da toplandı. Toplantıda, söz alan şube başkanları, bölgesel sorunları ve emeklilerin karşılaştığı konuları gündeme getirdi.

Toplantının sonuç bildirgesinde, 2014 yılında emekli aylıklarına yapılan zamlarda, eşitlik sağlanamadığı ifade edilerek, “SSK ve Bağ-Kur emeklilerine altı aylık tüketici fiyat artışları esas alınarak ilk 6 ayda yüzde 3,27 zam yapılmış, memur emeklilerine ise, ortalama yıllık 140 lira seyyanen zam uygulanmıştır. Bu uygulama, yeni bir eşitsizlik getirdiğinden, gelecek dönemler için emekli aylıklarına yapılacak zamlarda eşitliği sağlayacak bir sistem getirilmelidir. Emekli aylıklarına yapılacak zamlar planlanırken, tek başına yüzdeli artışların emeklileri mağdur ettiği gerçeği görülmeli, seyyanen ve yüzdeli zamlar seçenekli olarak öngörülmeli, emeklilere refahtan pay verilmelidir” kararı alındı. Bildiride, çalışanlar gibi emeklilerin de maaşları karşılığında banka promosyonu almalarının sağlanması için Başbakanlık Genelgesi’nde değişiklik yapılması istendi.

Kamuda maaşlar reel olarak yükseldi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Kamu görevlilerinin 2002-2014 yılı aylık ve ücretlerdeki artışlar enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşmiş, döviz cinsinden de aylıklar reel olarak yükselmiştir” dedi. Çelik, MHP Balıkesir Ahmet Duran Bulut’un yazılı soru önergesine verdiği cevapta, 2002 Aralık-2014 Ocak döneminde kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarında önemli ölçüde artışlar sağlandığını kaydetti. Çelik, aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı yüzde 416,8 oranında artarak 2 bin 25 TL’ye, ortalama memur maaşı ise yüzde 306,2 oranında artarak 2 bin 347 TL’ye yükseldiğini belirtti.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.