Elmalılı Hamdi Yazır vefat etti - Tarihte Bugün

Elmalılı Hamdi Yazır vefat etti - Tarihte Bugün

Büyük müfessir Elmalılı Hamdi Yazır, 27 Mayıs 1948'te vefat etmişti.

Hazırlayan Abdullah YARGI
RİSALE HABER

1878 yılında Antalya’nın Elmalı kazasında doğan Muhammed Hamdi Yazır, Osmanlı Devleti’nin son dönem, Türkiye’nin erken dönem büyük âlimlerinden ve müfessirlerindendir.

Muhammed Hamdi Yazır ilk dini tahsilini babası Hoca Numan Efendi’den almıştır. İlk ve orta okul tahsilini ise Rüşdiye Mektebi’nde gördü. Daha sonra hafız olan ve Arapça’yı da öğrenen büyük müfessir, İslami ilimlerde kendini geliştirmek için dayısıyla birlikte 1895’te İstanbul’a gelerek burada Kayserili Mahmud Hamdi Efendi’nin Fatih Camii’nde verdiği derslere iştirak etti. Devrin birçok ileri gelen hocasından fıkıh, hadis, siyer gibi ulûm-u İslamiyeyi tahsil etti.

Daha sonra adı Mektebetül Kuzat (Kadılar Meclisi) olarak değiştirilecek olan Nuvvab Mektebi’ne girdi ve buradan birincilikle mezun oldu. 1905’te Beyazıt Camii’nde talebelere ders vermeye başladı. Böylece birçok yerde dersler verdi ve değerli öğrenciler yetiştirdi.

Elmalılı Hamdi Yazır, Arapça, Farsça ve Fransızca dillerine oldukça hakimdi. Arapça ve Farsça şiirler yazdı. Fransızca dilinde ise “El-metalib ve'l-mezahib” adında Türkçe’ye tercüme ettiği felsefe tarihi kitabı vardır.

Cumhuriyetin erken dönem ilk Türkçe tefsiri olan “Hak Dili Kur’an Dili” adlı kitabı yazdı. Bu kitap halen en güvenilir tefsir kitaplarından biri olarak görülmektedir.

Elmalılı Hamdi Yazır, kalp yetmezliğinden ötürü 27 Mayıs 1942’de Erenköy’de vefat etmiştir.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.