Elimizdeki üst düzey PKK'lı kilit bilgilere sahip

Elimizdeki üst düzey PKK'lı kilit bilgilere sahip

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, Rakka operasyonu, idam tartışmaları ve yeni anayasa çalışmaları hakkında önemli ifadeler kullandı.

Hükumet Sözcüsü Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda toplanan Bakanlar Kurulu'nun ardından düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Musul operasyonuyla ilgili bilgiler veren Kurtulmuş, "Türkiye'nin ana çerçevesini tehdit edecek, Türkiye'nin çizmiş olduğu çizgilere ters düşecek bir gelişme şu ana kadar olmamıştır ve Musul operasyonu planlandığı şekilde devam ediyor. Türkiye'nin hassasiyetleri açıktır. Türkiye, Musul'daki operasyonu yakinen takip ediyor. Korkulan Haşdi Şabi'nin Musul operasyonunun bir parçası haline dönüştürülmesiydi. Şimdiye kadar Haşdi Şabi, operasyonun içerisinde değildir. Yapılan müzakereler sonucunda da Haşdi Şabi'nin Musul'a girmesi önlenecektir" diye konuştu.

"Telafer'in temizlenmesi türkiye'nin üzerinde durduğu noktadır"

Telafer'deki duruma ilişkin değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, "Telafer, Musul'un emniyetini sağlayan şehirlerden birisi. Telafer'in DEAŞ'tan temizlenmesi için Şii ve Sünni Türkmenlerin birlikte hareket etmesini sağlamak ve Türkmen gücüyle birlikte Irak ordusunun yapacağı operasyonlarla Telafer'in temizlenmesinin sağlanması Türkiye'nin esas üzerinde durduğu noktadır" ifadelerini kullandı.

"Rakka operasyonu için temaslar devam ediyor"

Olası Rakka operasyonuna da değinen Kurtulmuş, "Rakka'nın da Rakka halkından oluşturulacak unsurlarla birlikte ve meşru yönetimlerle birlikte yapılmasının doğru olduğu kanaatindeyiz. Bunu yaparken de Türkiye'nin tezi Musul operasyonu bittikten sonra ve Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonu bittikten sonra Rakka operasyonunun yapılmasının askeri ve stratejik bakımdan daha doğru olacağı yönündedir. Buradaki gelişmeleri de yakinen takip ediyor. Türkiye, üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye gayret ediyor. İlgili tüm taraflarla diplomatik temasları sürdürmeye devam ediyoruz" açıklamasında bulundu.

"Yeni dosya FETÖ'nün iade sürecini hızlandırdı"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili yürüttüğü ABD temasları hakkında bilgi veren Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"ABD'de ilgili muhataplarımızdan ısrarla talebimiz FETÖ'yü iade edin. Ayrıca bu süre içerisinde Türkiye'ye zarar vermemesi için geçici tutuklama kararı vererek, izole edin. Sayın Bekir Bozdağ da 15 Temmuz sonrasında hazırlanmış olan yeni dosyayı ilgili muhataplarına sunarak, adalet bakanları düzeyinde ilk teması sağlamış ve bu çerçevede yapılan görüşmeler de oldukça verimli geçmiştir. Geçici tutuklama kararı vermeleri belki çok kolay görülmüyor ama sürecin hızlandığını ifade etmek isterim. FETÖ'nün iadesi ya da geçici tutuklanması sürecini hızlandırdığını ifade edebilirim"

"Elimizdeki üst düzey PKK'lı çok kilit bilgilere sahip"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun üst düzey bir PKK'lının ele geçirildiği açıklaması üzerinden, PKK'lının sorgusuna ilişkin detaylar sorulan Kurtulmuş, "Kişinin ismini kamuoyuna açıklamamız mümkün değil. Önemli bir isim, Türkiye'deki PKK operasyonları açısından. Bu kişinin sorgulamasında, ifadesinde çok sayıda bilginin ortaya çıktığını anlıyoruz. Bu bilgiler çerçevesinde güvenlik kuvvetlerimiz de birtakım yönlendirmeleri yapacaklardır. Çok kilit bilgilere sahip olduğunu kamuoyuyla paylaşabiliriz. Bu kişinin sorgulamasıyla Sayın Kışanak'ın yargılanması arasında hiçbri bağlantı yoktur" diye yanıt verdi.

"Kışanak'la ilgili süreç devam ediyor"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın tutuklanması üzerinden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanıp atanmayacağı sorulan Kurtulmuş, "Kışanak'la ilgili devam eden bir süreç var. Tutuklama kararı var. Dosyaya bakılarak gerekli işlemler yapılır" dedi.

"İdam konusunda toplumsal bir talep var"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın idam tartışmalarına ilişkin açıklamaları üzerinden, bu konuda herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığı sorulan Kurtulmuş, "Biz AK Parti olarak bütün bunları kendi aramızda değerlendiriyoruz; ama herhangi bir şekilde idam kararının getirilmesi ya da Anayasa değişikliği yapacak güce tek başımıza sahip değiliz. Bu parlamentonun vereceği bir karardır. Diğer partilerin üzerinde tartışacağı bir konudur. Bu konuyu eğer parlamento gündemine taşır ve önemli bir şekilde idam kararı istikametinde bir kanaat ortaya çıkarsa adım atılır. Bir toplumsal talep var. Bunları değerlendirmek durumunda olan bir siyaset var. Henüz siyasetin değerlendirmesine bu konu şu an itibariyle girmiş değildir. Siyaset bu talepleri yok sayarak, yol alamaz" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.