Elektronik sigara da kansere yol açıyor

Elektronik sigara da kansere yol açıyor

Sigarayı bırakma adına birçok kampanya düzenleniyor.

Kimi sakız, kimi şeker ile bağımlılığından kurtulmaya çalışıyor. Bırakma yöntemlerinden birisi de elektronik sigara uygulaması. Türkiye’de yasaklanmasına karşın hâlâ kullanılan elektronik sigara, tıpkı normal sigara gibi akciğer kanserine yol açıyor.

Her yıl dünyada 1,5 milyon, Avrupa’da ise 350 milyondan fazla kişi akciğer kanseri sebebiyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de de 50 bini aşan akciğer kanseri hastası bulunuyor. Her yıl bu sayıya 30 bin yeni hastanın eklendiğini belirten uzmanlar, son dönemlerde sigara bırakmak isteyenler arasında yaygınlaşan elektronik sigaranın da akciğer kanserine yol açtığını kaydediyor.

Dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olan akciğer kanseri, Türkiye’de en çok erkeklerde görülüyor. Tütün kontrol programı ile Türkiye’de sigara içme oranında yüzde 4 azalma sağlandığını belirten Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Doç. Dr. Ufuk Yılmaz, “Tütün ve tütün ürünlerini bırakma aşamasında, ülkemizde yasaklanmasına rağmen, elektronik sigara olarak bilinen e-sigaralardan yardım alınabiliyor. Bu durum, sıvı haldeki nikotinden ısı yolu ile nikotin buharı elde etme esasına dayanıyor. Sigaradan kurtulmada etkili olamayacağı ve kanserojen maddeler içerebileceğini biliyoruz. Artık, e-sigaranın solunum yolu hücreleri üzerinde, sigaranın sebep olduğuna benzer, kanseri başlatan mutasyonlara neden olduğu biliniyor. Bu nedenle, e-sigara kullanan kişiler en kısa zamanda bu alışkanlıklarından vazgeçmeli.” diyor. Akciğer kanserinin en büyük nedeninin sigara olduğunu aktaran Yılmaz, “Sigara ile mücadele 2008’de başladı. Aslında başarılı bir şekilde devam ediyor. 2008’den 2014’e kadar sigara içenlerde yüzde dörtlük bir azalma oldu. Oran, yüzde 31’lerden yüzde 27’lere düştü. Ancak 18 yaşından önce sigara ile tanışma oranı hâlâ yüzde ellinin üzerinde.” ifadelerini kullanıyor.

“Yeni bir araştırmaya göre, akciğer kanseri riski birinci derece yakınlarında akciğer kanseri bulunan hiç sigara içmemiş erkeklerde 2,71 kat, kadınlarda 2,59 kat arttı.” bilgisini veren Yılmaz, akciğer kanseri tedavisi ile ilgili şunları söylüyor: “Tedavi aygıtlarıyla beraber, tedavi planlama sistemleri, hasta sabitleme aparatları, hasta tedavi masaları ve tümöre daha iyi odaklanmayı sağlayan radyolojik görüntülemelerde de büyük yenilikler yaşanıyor. Görüntü kılavuzluğunda yapılan tedavilerle; tümöre daha iyi odaklanabilme, tümöre daha yüksek dozlar verilirken sağlam dokuları daha iyi koruyabilme, çok daha hızlı tedavi aygıtlarıyla tedavileri kısa sürede bitirebilme, solunum ve organ hareketleri nedeniyle sabit kalamayan hareketli tümörleri izleyerek tedavi edebilmek olası hale geldi.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.