Elektrikte şok

Elektrikte şok

İşletme kodunu habersiz değiştiren bazı elektrik firmaları, mağdur etti. Ödemesini yapamayan tüketicilerin elektriği kesildi, faturasına 50 liraya varan ücret yansıtıldı

Bazı elektrik dağıtım firmalarının faturalardaki oyunları bitmek bilmiyor. Daha önce elektriği kesmediği halde vatandaştan açma-kapama parası tahsil eden dağıtım firmaları, son olarak yeni bir oyuna başvurdu. Bazı elektrik dağıtım şirketleri, işletme kodunu vatandaştan habersiz olarak değiştirince, çok sayıda abone mağdur oldu. Abonelerin faturaları sistemde görünmedi, otomatik ödeme talimatları iptal oldu. Durumdan habersiz olan vatandaşların hem elektrikleri kesildi, hem de faturasına 20 ila 50 lira arasında açma-kapama ücreti yansıdı. 
 
'BİLGİLENDİRME ŞART' 
Elektrik dağıtım şirketlerinin işletme kodu değişikliklerini vatandaşa bildirmek zorunda olduğunu söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Birim Koordinatörü Olgun Sakarya, "Tüketici hizmetleri yönetmeliğinde de abonelerin bilgilendirilmeleri gerektiği açık bir şekilde belirtiliyor. Bilgilendirmeyip, elektriği kesmeleri ve bir de açma-kapama bedeli istemeleri haksız kazanç doğuruyor" dedi. Birçok firmanın da elektrik kesintilerini kanuna aykırı olarak gerçekleştirdiğini söyleyen Sakarya, şunları kaydetti: "Firmalar önce elektrik faturasını gönderir. Burada son ödeme tarihi yazar. Vatandaş bu tarihe kadar ödemediği takdirde dağıtım firması, yazılı olarak ikinci bir bildirimde bulunmak zorundadır. Bu bildirime rağmen vatandaş 5 gün içinde borcunu ödemezse ancak o zaman elektriği kesilebilir. Son ödeme tarihi geçti diye direkt elektrik kesilemez. Bazı firmaların bu yazılı bildirim şartına uymadığı görülüyor." Vatandaşın faturalarına yansıtılan kayıp-kaçak bedelinin de başlı başına bir hata olduğunu ifade eden Sakarya, "Dürüst vatandaşı mağdur eden bir uygulama. Haksız bir uygulama" diye konuştu. Sakarya, vatandaşların hukuksal süreci başlatarak, zararlarını karşılayabileceğini, haksız yere ödedikleri açma-kapama ücretlerini geri alabileceğini sözlerine ekledi.
 
KANUNA AYKIRI
Yargıtay, elektrik dağıtım şirketlerinin vatandaşlara gönderdiği faturada 'kayıpkaçak bedeli yansıtmasının' hukuka aykırı olduğu yönünde karar vermişti. Öte yandan Gölcük 2. Asliye Hukuk Mahkemesi de, dağıtım, iletim sistem kullanım, kayıpkaçak, perakende satış hizmet (PSH) ve sayaç okuma bedellerini, kanuna aykırı bulanarak vatandaşa iadesini istemişti.
 
Takvim

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.