Elektrikte alarm zili çalıyor

Elektrikte alarm zili çalıyor

Elektrik fiyatları nisan ayına hızlı girdi.

Geçtiğimiz yıl nisan başında spot piyasada 170 lira olan fiyatlar, bu yıl 190 liraya çıktı. Bu artışa, bakıma giren termik santralların yanı sıra susuzluk da neden oldu.

SPOT piyasa elektrik fiyatları, nisan ayına hızlı bir giriş yaptı. 1 Nisan’da 191 lira/MWh olan PMUM (Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi) fiyatı, dün de 189 lira seviyelerindeydi. Geçtiğimiz yıl aynı günlerde ise fiyatlar 173 ve 161 lira civarındaydı. Nisan ayına beklentilerin üstünde elektrik fiyatlarıyla giren sektörü “yaz” korkusu sardı. Yazın iyice kurak geçmesinden endişe duyan Enerji Bakanlığı’nın, Elektrik Üretim AŞ’ye (EÜAŞ) bildiri göndererek, baraj tipi HES’lerde su tutma talimatı verdiği konuşuluyor. Bunun da son günlerde artan elektrik fiyatlarında etkili olduğu iddia edilirken, ayrıca termik santrallerin bakıma girmesinin de yüksek fiyatlara sebep olduğu vurgulanıyor.

FİYATLAR ARTTI

Görüştüğümüz bir sektör temsilcisi kurulu gücü yüksek bazı termik santrallerin bakım onarım çalışmaları nedeniyle devre dışı kaldığını, rüzgâr santrallerindeki üretimin de bir miktar düştüğünü ve üretilebilecek enerji miktarındaki düşüşün fiyatlara yansıdığını kaydederek, “Daha ucuz üretim yapan santrallerdeki bakım nedeniyle, daha pahalı üretim yapan santraller devreye girdi. Doğalgaz santrallerinin üretimdeki payı arttı. Tedarikçiler için bu dönem keyifli bir dönem değil. Söz konusu fiyatlar uzun sürerse tüketicilere etkisi olacaktır ancak şu anki artış tolere edilebilir” şeklinde konuştu.

Bir fiyat analisti ise Türkiye’de tüm santrallerin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan akarsu tipi HES’lerin kuraklık nedeniyle çalışmadığını belirterek, “Yağmur yağmadığı için 6 bin 300 MW çalışmıyor. Ucuz üretim yapan yeni doğalgaz santralleri de devreden çıkınca fiyatta etkili oldu. Artışın geçici olacağını öngörüyoruz. Fakat yaz döneminde elektrik fiyatlarının çok düşük olacağını düşünmüyorum. Bu yıl oldukça kurak geçti ve enerji fiyatını düşüren HES’ler çalışmadı. Onun dışında Rusya ve Ukrayna’da yaşanan gelişmeler var. Şimdilik ‘Gaz arzında bir sorun olmayacak’ denilse de göz ardı etmemek gerekiyor. Yaz döneminde piyasadaki elektrik fiyatının ortalaması 175 çıkacakken, 195-200 çıkarsa, kaçınılmaz şekilde tarifelere yansır” dedi.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.