Elektrik üretiminde kömürün ağırlığı artıyor

Elektrik üretiminde kömürün ağırlığı artıyor

Elektrik üretiminde kömürün payı geçen yılın 10 aylık döneminde yüzde 24,2 iken, bu yılının aynı döneminde yüzde 28,8'e çıktı.

Yeni kömür yatırımları ve kuraklık, elektrik üretimindeki dengeleri değiştirdi. 
 
Elektrik üretiminde kömürün payı geçen yılın 10 aylık döneminde yüzde 24,2 iken bu yılının aynı döneminde yüzde 28,8'e çıktı. Kömür, elektrik üretimindeki bu payıyla yüzde 17'lik katkıya sahip suyu geride bırakarak, doğalgazın ardından ikinci kaynak haline geldi.
 
 Türkiye Elektrik Üretim AŞ'nin verilerine göre, Türkiye'de taşkömürü, linyit ve ithal kömür kaynaklı enerji santrallerince geçen yılın 10 aylık döneminde 49 bin 691 gigavatsaat elektrik üretildi. Bu yılın aynı döneminde kömürden elektrik üretimi 59 bin 884 gigavatsaati buldu. Kömürden üretilen elektrikte son 1 yılda yaklaşık yüzde 20'lik artış oldu.
 
Elektrik üretiminde kömürün payı geçen yılın 10 aylık dönemi için yüzde 24,2 iken, bu yılının aynı döneminde bu oran yüzde 28,8'e çıktı. Söz konusu dönemde elektrik üretiminde kömürün payı 4,6 puan arttı.
 
Kömürde bu gelişmeler yaşanırken, kuraklığa bağlı olarak barajlar ve HES'lerdeki elektrik üretimi azaldı. Su, geçen yılın 10 aylık döneminde elektrik üretiminde yüzde 29,2'lik paya sahipken, bu yılın aynı döneminde bu oran yüzde 17'de kaldı.  
 
Kömür, böylece son 1 yılda elektrik üretiminde suyun katkısını geride bırakarak, doğalgazın ardından ikinci kaynak haline geldi. 
 
Üretime geçen yeni kömür santralleri
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre, bu yılın 10 aylık döneminde Türkiye'nin elektrik üretimindeki kurulu gücüne kömüre dayalı 5 yeni termik santral ve ünite eklendi.
 
İÇDAŞ Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım AŞ'nin Çanakkale'nin Biga ilçesinde 2011'de 600 megavatlık birinci ünitesini işletmeye aldığı ithal kömüre dayalı Bekirli Enerji Santrali'nin ikinci 600 megavatlık ünitesinin geçici kabulü temmuz ayında yapıldı. Böylece kurulu gücü bin 200 megavata çıkan tesis yıllık 8 milyar 640 milyon kilovatsaat elektrik üretecek.
 
Atlas Enerji Üretim AŞ'nin Hatay'da kurduğu Atlas Termik Santrali'nin 600 megavatlık ünitesi ağustos ayında üretime başladı. İthal kömüre dayalı tesis, toplamda bin 200 megavatlık kurulu güce ulaşacak. Santral tümüyle devreye girdiğinde yıllık 8 milyar 520 milyon kilovatsaat elektrik üretim kapasitesine ulaşacak.
 
 İzdemir Enerji Elektrik Üretim AŞ'nin İzmir'de kurduğu İzdemir Enerji Santrali'nin geçici kabulü nisan ayında yapıldı. İthal kömürü elektriğe çevirecek santral, 350 megavatlık kurulu güce sahip bulunuyor. Tesisin yıllık 2 milyar 500 milyon kilovatsaat elektrik üretmesi bekleniyor.
 
Polat Elektrik Üretim İnşaat İthalat İhracat AŞ'nin Kütahya'daki Polat Enerji Kütahya Termik Santrali nisan ayında elektrik üretimine katkıda bulunmaya başladı. Linyite dayalı olan tesis, 51 megavatlı kurulu güçle elektrik üretecek. Tesisin yıllık 357 milyon kilovatsaat elektrik üretmesi öngörülüyor.
 
Aynes Gıda San. ve Tic. AŞ'nin Denizli'deki termik-akışkan yataklı kojenerasyon santralinin geçici kabulü ağustos ayında yapıldı. Tesis, linyite dayalı olarak 5,5 megavat kurulu güçle elektrik üretecek.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.