Elektrik ucuzlayacak

Elektrik ucuzlayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye elektrik sistemini kalıcı olarak Avrupa'ya bağlayan anlaşmaya ilişkin...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye elektrik sistemini kalıcı olarak Avrupa'ya bağlayan anlaşmaya ilişkin, "EPİAŞ ile elektrik ticareti dolayısıyla rekabet artacak, Avrupa sistemine olan bağlantımız da bu rekabeti çok daha yüksek boyuta taşıyacak. Elektrik ticaretindeki bu rekabetten en çok faydalanacak olan müşteriler, yani vatandaşlarımız olacak. Elektriği çok daha kaliteli, güvenli ve uygun maliyetli alabilme imkanı doğacak" dedi.
 
Yıldız, Brüksel'de dün imzalanan ve Türkiye elektrik sistemini kalıcı olarak Avrupa'ya bağlayan anlaşmayı AA muhabirine değerlendirdi.
Türkiye'nin 1,2 milyon kilometrelik uzunluğuyla Avrupa'nın ikinci, dünyanın beşinci en büyük elektrik şebekesi konumunda olduğunu hatırlatan Yıldız, daha önce başlatılan geçici nitelikteki senkron (eş zamanlı) bağlantının, bu anlaşmayla sürekli hale geldiğini söyledi.

Bakan Yıldız, elektrik şebekesinin senkron çalışabilmesinin, Türkiye'nin, Avrupalı komşuları ile elektrik alışverişini daha sağlıklı ve sürekli hale getireceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu sayede, mevcut Yunanistan ve Bulgaristan bağlantıları ile ileride yapılabilecek yeni iletim bağlantıları üzerinden elektrik ticareti imkanları artmış olacak. 4 yıl önce Türkiye'nin elektrik sistemi ile Kıta Avrupası elektrik sisteminin kalıcı bağlantısı için deneme süreci başlatılmıştı. Bu süreç oldukça başarılı bir şekilde geçirildi. Bu sistemin kurumsal yapısı olan ENTSO-E de deneme bağlantı dönemindeki olumlu sonuçları oldukça memnuniyetle karşıladı. Bu bağlantıyla fiili olarak Avrupa sistemine 400 megavat elektrik ihracı, 550 megavat elektrik ithali yapabiliyoruz. Bu rakam bu anlaşmayla önümüzdeki dönemde çok daha fazla olacak."

Anlaşma ile Türkiye'nin bölgedeki en güçlü elektrik pazarı haline geleceğinin altını çizen Yıldız, "EPİAŞ ile elektrik ticareti dolayısıyla rekabet artacak, Avrupa sistemine olan bağlantımız da bu rekabeti çok daha yüksek boyuta taşıyacak. Elektrik ticaretindeki bu rekabetten en çok faydalanacak olan kuşkusuz ki müşteriler, yani vatandaşlarımız olacak. Elektriği çok daha kaliteli, güvenli ve uygun maliyetli alabilme imkanı doğacak. Bugün elektrikte batı pazarı İspanya ise doğu pazarı da Türkiye olacak. Bu da Türkiye'nin enerjideki merkez konumunu güçlendirmiş olacak" diye konuştu.

Söz konusu anlaşma, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, TEİAŞ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Balanuye ve ENTSO-E Başkanı Pierre Bornard tarafından dün Brüksel'de imzalandı.

"Uzun Dönem Anlaşma" adını taşıyan ve 10 yıllık sürecek anlaşmaya göre, Türkiye elektrik sistemi ve ENTSO-E Kıta Avrupası Senkron Bölgesi (CESA) arasındaki bağlantı kalıcı olarak sürdürülecek. Böylece Türkiye elektrik sistemi ve elektrik piyasası ile Avrupa iç elektrik piyasası arasındaki entegrasyon ileri bir aşamaya taşınmış olacak. Ayrıca anlaşmayla TEİAŞ, ENTSO-E'de gözlemci üye statüsüne ve ENTSO-E'nin çalışma gruplarına doğrudan katılma hakkına sahip olacak.
Türkiye'nin gerçekleştirdiği ihracat ve ithalat seviyesi, bu anlaşmayla 1000 megavata çıkmış oldu. ENTSO-E'de şu an 34 üye ülkeye ait 41 elektrik şirketi bulunuyor.

yenişafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.