Elektrik tüketiminde 15. sıradayız

Elektrik tüketiminde 15. sıradayız

245 milyar kilovatsaat elektrik tüketimiyle dünya genelinde 15. sırada yer aldık

Çin'den sonra elektrik tüketim talebi en çok artan ülke olan Türkiye, geçen yıl 245 milyar kilovatsaat elektrik tüketimiyle dünya genelinde 15. sırada yer aldı.

Avrupa Birliği (AB) ile ABD ve Türkiye'nin enerji kuruluşlarının raporlarından derlediği verilere göre, dünyada her yıl yaklaşık 23.5 trilyon kilovatsaat elektrik enerjisi tüketiliyor.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin, elektrik tüketiminde 5.3 trilyon kilovatsaat ile ilk sırada yer alıyor. Tek başına dünyadaki elektriğin yaklaşık dörtte birini tüketen Çin'i, ABD izliyor. En gelişmiş ekonomiye sahip ABD, elektrik tüketiminde 3.9 trilyon kilovatsaat ile ikinci sırada yer alıyor. Enerji kaynakları dolayısıyla küresel enerji arzında söz sahibi Rusya ise 1 trilyon kilovatsaat ile üçüncü sırada bulunuyor. Bu ülkeleri, 860 milyar kilovatsaatle Japonya, 700 milyar kilovatsaatle Hindistan takip ediyor.

AB, toplamda 3 trilyon kilovatsaat elektrik kullanıyor. Avrupa'da en fazla elektrik tüketimini, 583 milyar kilovatsaatle bölgenin lider ekonomisi Almanya gerçekleştiriyor.

Türkiye Elektrik İletişim AŞ'nın verilerine göre, Türkiye'de 2013'te elektrik tüketimi, bir önceki yıla göre yüzde 1,3 artarak 245,4 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşti. Türkiye, 2013'teki elektrik tüketimiyle dünyada 15. sırada yer aldı. Türkiye'nin, bu yıl 256.6 milyar kilovatsaate elektrik kullanacağı tahmin ediliyor.

ELEKTRİKTE KÖMÜR EGEMENLİĞİ

Dünya genelinde elektrik üretiminin kaynaklara göre dağılımı incelendiğinde ise yüzde 40.5 ile katı yakıtlar ilk sırada bulunuyor. Katı yakıtları, yüzde 22.3'le gaz, yüzde 19.4'le yenilenebilir, yüzde 12.9'la nükleer, 4.6 ile petrol ve yüzde 0.3 ile diğer çeşitli yakıtlar takip ediyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının verilerine göre, Türkiye'de 2013'te elektrik üretimi, yüzde 44 ile doğalgaz, yüzde 25'le HES'ler, yüzde 13'le yerli taş kömürü ve linyit, yüzde 12 ile ithal kömür, yüzde 3'le RES'ler ve yüzde 2 ile de petrol ve diğer kaynaklardan sağlandı.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.