Elektrik faturasını düşürmenin püf noktaları

Elektrik faturasını düşürmenin püf noktaları

Elektrik-Elektronik Mühendisi Ömer Çelebi, tüketicilere çağrıda bulunarak, alacakları küçük önlemlerle faturalarını 4 kata kadar düşürebilecekleri ifade etti

En pahalı tüketimin 17.00-22.00 saatleri arasında olduğuna işaret ederek, en ucuz tarifenin ise 22.00-06.00 saatleri arasında olduğunu belirten Çelebi, yüksek elektrik tüketen fırın, ütü, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi ev aletlerinin 22.00 ve 06.00 saatleri arasında kullanılması faturalarda 4 kata kadar düşüş sağladığını belirtti. 

17.00 - 22.00 SAATLERİ ARASI ELEKTRİĞİ AZ KULLANIN, AZ ÖDEYİN 

Çoğumuz bilinçsizce elektrik enerjisi tüketiyoruz. Belki elektrik faturasını incelediğimizde toplam tutar kısmından başka bir yere bakmıyoruz, baksak da anlamıyoruz. Halbuki elektrik faturanızı azaltmak için bilinçli tüketici olmanız da fayda var. Peki, nedir bu bilinç? 

İKİ ÇEŞİT ELEKTRİK TARİFESİ VAR 

Elektrik tüketiminde iki çeşit tarife var: ‘Tek zamanlı ve Üç zamanlı’… Tek zamanlı tarifede gün içerisinde kullandığınız elektriğin birim fiyatı sabit ve değişmezken üç zamanlı tarifede ise elektrik birim fiyatları günün belli saat aralıklarında çok yüksek veya çok düşük olabiliyor. Mesken yani evlerimizde kullandığımız elektrik abonelerinin çoğu ‘Üç zamanlı’ elektrik abone müşterisi… 

ÜÇ ZAMANLI TARİFE 

Akıllı sayaçlar piyasaya çıkınca elektrik dağıtım şirketleri; elektriği gün içerisinde üç tarife ile müşteriye sunuyor: T1, T2 ve T3... Yani ‘Gündüz tarifesi’, ‘Puant tarifesi’ ve ‘Gece tarifesi’... İşte bu üç tarife için belirlenen zaman aralıkları için tüketilen enerji birim fiyatları da farklı oluyor. Yani gün içerisinde harcadığınız enerji için kWh saat başına farklı ücret ödüyorsunuz. 

ZAMAN ARALIKLARI VE FİYAT TARİFESİ 

Elektrik Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından belirlenen fiyat tarifeleri EPDK’nın resmi sitesinden de takip edebilirsiniz (http://www3.epdk.org.tr/index.php/elektrik-piyasasi/tarifeler?id=133). 

İşte, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle EPDK tarafından belirlenen üç zamanlı tarife ve birim fiyatlar: 
Gündüz tarifesi: 06.00 - 17.00 - 21.204 kr/kWh 
Puant tarifesi: 17.00 - 22.00 - 37.754 kr/kWh 
Gece tarifesi: 22.00 - 06.00 - 9.267 kr/kWh 

Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, ütü, süpürge makinesi gibi yüksek güçle çalışan ev aletlerinizi 17.00 - 22.00 saatleri yerine gece 22.00’den sonra kullandıkça elektrik faturalarınızdaki değişimi göreceksiniz ”dedi.

Kaynak: Kahtases

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.