Elektrik Faturasındaki Kayıp- Kaçak Bedelinin İadesini Kazandı

Elektrik Faturasındaki Kayıp- Kaçak Bedelinin İadesini Kazandı

KONYA'nın Akşehir İlçesi'nde 58 yaşındaki Hulusi Akbulut,elektrik faturasındaki kayıp- kaçak bedelinin iadesini Kazandı

KONYA'nın Akşehir İlçesi'nde 58 yaşındaki Hulusi Akbulut, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, 'elektrik tüketimindeki kayıp kaçak bedelinin dürüst tüketicilerden alındığı' yönündeki açıklamasından yola çıkıp, ödediği kayıp kaçak bedelin iadesi için Akşehir Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı müracaatta bulundu. Hakem heyeti de Akbulut'u haklı bulup, bir yıl boyunca ödediği faturalardan alınan toplam 104 lira 88 kuruşun iadesine karar verdi.

Akşehir'de oturan çiftçi Hulusu Akbulut, elektrik faturalarına yansıyan kayıp kaçak bedelinin iadesi için geçen 26 Mart günü Akşehir Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvurdu. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, 'elektrik tüketimindeki kayıp kaçak bedelinin, dürüst tüketicilerden alındığı' yönündeki açıklamasından yola çıkıp hakkını aramaya çalıştığını belirten Akbulut, şunları söyledi:

''Bir gün televizyon izlerken haberlerde sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız bakanlar kurulu toplantısına girerken gazeteciler, bakanımıza 'Doğu ve Güney Doğu Anadolu’nun çeşitli yerlerinde elektrik faturası ödemelerine yönelik kayıp kaçak oranı yüzde 75 ve bunu siz nasıl tahsil ediyorsunuz?' diye soru yöneltti. Bakanımız da, 'Üzülerek söyleyeyim ki, elektrik faturasını düzenli olarak ödeyen dürüst tüketicilerden, insanlardan alıyoruz' diye açıklama yaptı. Ben de bu haber üzerine yola çıkarak, çeşitli gazetelerde yayınlanan haberin olduğu bölümü kestim ve Akşehir Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı'na müracaat ettim.''

SORU ÖNERGESİNİ DELİL OLARAK SUNDU

Hakem heyetinden yeterli delil sunmadığına dair cevap geldiğini belirten Akbulut, bunun üzerine MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman'ın, geçen yıl Bakan Taner Yıldız tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kayıp kaçak bedeliyle ilgili sunduğu soru önergesi ve önergeye verilen cevabı da delil olarak mahkeme heyetine sunduğunu söyledi.

MAHKEMEDEN ÖRNEK KARAR

Hakem heyeti de geçen 13 Mayıs günü Akbulut’un şikayetini sonuçlandırırak, Meram Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (MEDAŞ) tüketiciden tahsil edilen 104 lira 88 kuruşu iade etmesine karar verdi. Kararda şöyle denildi:

''EPDK'nın kararına dayanılarak şikayetçi aboneden fatura bedelinin yüzde 15 oranında kayıp- kaçak bedelinin alınması doğru bulunmamıştır. Abonesi olduğu enerjiyi kayıp ve kaçağa neden olmadan, aldığı hizmetin ve kullandığı enerjinin sağlayıcı şirket tarafından belirlenen bedelini dürüstçe ödeyen abonenin, hiç ilgisi olmadığı ve illiyet bağı kurulmayan zarar ile sorumlu tutulmasının yasal dayanağı bulunmamaktadır.''

Hakem heyetinin kararının ardından MEDAŞ'ın 104 lira 88 kuruşunu iade etmesini beklediğini belirten Akbulut, herkese hakkını araması yönünde tavsiyede bulundu.

MEDAŞ'ın ise hakem heyeti tarafından alınan karara 15 gün içinde Tüketici Mahkemelerine itiraz etme hakkı bulunuyor.

Bugün