Elektrik dağıtım şirketlerine önlem

Elektrik dağıtım şirketlerine önlem

Elektrikte dağıtım şirketlerinin küçük üreticiler üzerinde oluşturduğu hukuksuzluğa yargıdan 'dur' kararı çıktı.

Kahramanmaraş İdare Mahkemesi Medyan Enerji Üretim A.Ş şirketinin 1 MW'lık lisanssız güneş enerjisi kurarak AKEDAŞ Dağıtım Şirketi üzerinden Elbistan Termik Santrali A'ya bağlantı başvurusunun AKEDAŞ tarafından reddedilmesini hukuksuz buldu. Lisanssız elektrik pazarında, 1 MW'lık proje başvuruları için dağıtım şirketlerinden alınan izinlerde yaşanan sıkıntılar konusunda yargı önemli bir karar aldı.

LİSANSSIZ ÜRETİM FIRSATI

Lisans bedellerinin milyon liralarla ifade edildiği elektrik sektöründe lisanssız üretim, önemli bir fırsat olarak görülüyor. Bürokrasi ve çıkan engeller nedeniyle lisanssız elektrik üretiminin istenildiği gibi gelişmediğine dikkat çeken uzmanlar, “Lisans bedellerinin yüksekliği nedeniyle, lisanssız üretim çok değerli hale dönüştü. Bu yargı kararı yerli üreticinin ve lisanssız üretimin önünü açacak nitelikte.
Tedaş da mercek altına almıştı

Şu anki mevzuata göre elektrik üretiminde 1 MW'a kadar üretim için lisans almaya gerek kalmadan elektrik tesisi kurulabiliyor. Lisanssız yatırımcı bu şekilde güneş, rüzgar, su gibi kaynaklardan üretim yapabiliyor ve ürettiği elektriğin fazlasını devlete satabiliyor. Ürettiği elektriği bu yolla satmak isteyen yerli üreticiler dağıtım şirketlerinden izin alma konusunda sıkıntılar yaşamaya başlamıştı. Çeşitli gerekçelerle izin alma süreci olumsuz sonuçlanan ve bu alanda çifte standart niteliğinde uygulamalar olduğunu belirten üreticilerin şikayetleri üzerine TEDAŞ da konuyu mercek altına almıştı. TEDAŞ, 21 dağıtım bölgesinde uygulama birliği oluşturmak ve küçük üreticilerin önünü açmak için yasal mevzuat değişikliğini de gündemine almıştı.

Yeni Şafak

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.