Elek artık mutfaklarda değil şark köşesinde

Elek artık mutfaklarda değil şark köşesinde

Ev kadınlarının mutfaktaki vazgeçilmezleri arasında yerini alan ve gürgen ağacından yapılan "elek" artık şark köşelerini süslüyor.

Bir dönem başta un olmak üzere değişik hububat bakliyat ürünlerinin elenmesinde kullanılan elek, teknolojiye yenik düştü.

Türkülere, şarkılara, şiirlere konu olan elek, şark köşelerinde süs eşyası olarak kullanılmaya başladı.

Erzurum'un iki elek ustasından biri olan Mehmet Bayram, mesleklerinin tamamen bitme aşamasına gediğini söyledi.

Yaklaşık 30 yıldır bu işi yaptığını belirten Bayram, "Bizim ağaçtan yaptığımız eleğin plastiği çıktı. Bizden daha ucuza satıyorlar. Bu yüzden mesleğimiz bitme aşamasında" dedi.

Eleğin daha çok kırsal kesimde kullanıldığını vurgulayan Bayram, şunları kaydetti:

"Elek yapımı için gürgen ağacı ve tel gerekli. Daha önce Erzurum'da tel üretimi yapılmasına karşın, eleğe olan ilginin azalması nedeniyle şu anda üretim yok. Bir usta olarak gürgen ağacı ve teli, kullanarak değişik ebatlarda elek yapıyorum. Elek denilince akla ilk gelen un eleği oluyor. Özellikle evlerin mutfaklarını süsleyen elek, köylerde ve kırsal kesimlerde yaşayan ve ekmek yapan kadınlar tarafından çok da yaygın olarak kullanılmıyor. Büyük kentlerde ise bu elekleri, aksesuar malzemesi olarak kullananlar var. Şark köşelerini süsleyen malzemeler arasında da elek yaygın bir kullanıma sahip. Değişik ebatlarda yapılan eleklerin yanı sıra kalbur ve un eleği de yapıyorum. Ben 40 yıldır elek işi yapıyorum. Eskiden elek yapımına çak rağbet vardı ancak şimdi öyle değil."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.