'El Nino afetleri artırabilir'

'El Nino afetleri artırabilir'

Uluslararası kuruluşların "son 50 yılın en güçlülerinden olabileceği"ni bildirdiği küresel atmosfer ve doğa olayı "El Nino" için Türk uzmandan da uyarı geldi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, mart ayında başlayan küresel atmosfer ve doğa olayı "El Nino"nun afetleri artırabileceğini söyledi.

Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyayı etkisi altına alan küresel ısınmanın kendini iyice hissettirmeye başladığını, doğa olaylarında önemli değişimlerin gözlemlendiğini dile getirdi.

Bunun etkilerinin dünya genelinde görüleceğini belirten Şen, mart ayında başlayan ve gelecek yıl da devam edeceği öngörülen El-Nino'nun oluştuğu bölgede temmuz itibarıyla deniz yüzey suyu sıcaklığının 1,5 derece arttığını anlattı.

Yapılan son araştırmalara göre yüzey suyu sıcaklığı artışının 2 dereceyi bulacağının tahmin edildiğini bildiren Şen, "Bu da son 50 yılın en şiddetli El Nino'su anlamına geliyor. Etkileri daha çok okyanus kenarı ülkelerde görülüyor. Bizim bulunduğumuz bölgede çok kuvvetli olmasa da yine de etkisini gösteriyor" dedi.

Şen, El Nino nedeniyle doğal afetlerin daha sık yaşanabileceği uyarısını dile getirerek şu bilgileri aktardı:

"El Nino esnasında orta ve doğu tropikal Pasifik Okyanusu'nun deniz suyu yüzey sıcaklığı, normalden belirgin şekilde daha yüksektir. Bunun tam tersi olan La-Nina şartlarında ise bu bölgeler normalden soğuktur. Sıcaklık değişimleri, küresel ölçekte büyük iklim dalgalanmalarıyla ilişkilendirilmektedir. Bu doğa olayı başladığında sona ermesi bir yıl veya daha fazla sürebilmektedir. 1997-1998'deki güçlü El-Nino olayını, 1998 ortalarından 2001 başlarına kadar devam eden La-Nina fazı izlemişti. El-Nino'lu yıllarda genellikle dünyada sıcaklıklar artar, sel, fırtına gibi doğal afetler çoğalır, kuraklık baş gösterir. La-Nina'lı yıllarda ise düşük sıcaklıklar görülür. Özellikle sonbahar ve kış döneminde El Nino etkisini tüm dünya hissedecektir. Ülkemizde de buna bağlı olarak sel, fırtına ve kuraklık gibi doğal afetlerde artış beklenmektedir."

Türkiye'de doğal afetler nedeniyle can ve mal kayıplarının artış göstermesinden duyduğu endişeyi ifade eden Şen, Artvin'deki sel ve heyelanın bunun en belirgin örneği olduğunu kaydetti.

"Küresel ısınma veya El Nino'nun arkasına saklanıp doğal afetlerden sıyrılamayız" ifadesini kullanan Şen, dere yataklarına yol ve yapı inşa edilmemesi gerektiğini, hatayı her zaman doğada aramanın yanlış bir tutum olduğunu sözlerine ekledi.

Dünya Meteoroloji Örgütü de El Nino doğa olayının "son 50 yılın en güçlülerinden olabileceğini ve 2015 yılının ikinci yarısında etkisini giderek artırabileceğini" bildirmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.