El-Ezher'in İran yapımı 'Muhammed’ filmi kararı

El-Ezher'in İran yapımı 'Muhammed’ filmi kararı

Mısır'daki El Ezher Üniversitesi'nden İslami Araştırma Akademisi'nin Muhammed filmi kararı

Hz. Muhammed'in (asm) hayatını anlatan İran yapımı, 'Hz Muhammed: Allah'ın Elçisi' filmi 2015'te bazı ülkelerde gösterime girmesinden sonra geçen Cuma Türkiye'de de vizyona girdi.

Yaklaşık 40 milyon dolarlık bütçeyle İran tarihinin en yüksek bütçeli filmi olan yapım uluslararası alanda tanınan sinemacı Mecid Mecidi'nin imzasını taşıyor.

Film bir üçlemenin ilk ayağı ve Hz. Peygamber'in hayatının çocukluk evresini anlatıyor.

Çekimi yedi yıl süren filme İran'daki tüm dini otoriteler destek verdi, hatta dini lider Ayetullah Hamaney filmin setini gezdi.

Mustafa Akkad'ın 1977 yapımı, Anthony Queen'in de rol aldığı 'Çağrı' filminden sonraki bu en büyük bütçeli Hz. Muhammed filmi, İran'la birlikte yurtdışındaki ilk gösterimini Kanada'da, Montreal Film Festivali'nde gerçekleştirdi.

Film, Batı'daki film eleştirmenlerinin önemli bir bölümünden genel olarak olumlu yorumlar aldı. İslam dünyasında ise çeşitli tepkiler oldu.

'Yüzünü göstermemek yetmez' eleştirisi

Mısır'daki El Ezher Üniversitesi'nden İslami Araştırma Akademisi İran'a filmi vizyona sokmama çağrısı yaptı.

Din adamları, filmde Hz. Muhammed'in (asm) yüzünün gösterilmemesinin yetmeyeceğini, Peygamber'e ait herhangi bir fiziksel görüntü ya da sesin de kullanılamayacağını savundu. BBC'nin haberine göre Mısırlı din adamları ayrıca Hz. Peygamber'i canlandıran kişinin daha sonra kötü bir insan rolünde yer alma olasılığının bulunduğunu da belirtti.

Suudi Arabistan Büyük Müftüsü Şeyh Abdül Aziz El-Aşeyh de filmin Hz. Peygamber'le 'dalga geçtiğini ve onu aşağıladığını' söyledi.

Hindistan'da, Mumbai merkezli İslami grup Raza Akademisi de, fiziki görünüm eleştirisi dışında ve filmde Müslüman olmayan oyuncuların da rol alması nedeniyle yapımı eleştiren bir fetva yayımladı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum