El Cezire'nin yeni belgeseli ABD'de ses getirecek

El Cezire'nin yeni belgeseli ABD'de ses getirecek

Bir yıldan uzun süredir devam eden çekimler sona erdi ve yayına hazır duruma geldi.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- El Cezire Televizyonu'nun araştırmacıları, bir yıldan uzun süredir hazırlandıkları belgeseli yayına koymak üzere. Belgesel, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi ile sayıları artan İslam Karşıtı grupları ve bu grupların yönetim üzerinde nasıl etkili olmaya başladıklarını işliyor.

Belgeselde vurgulanan grupların çoğu, Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi tarafından Müslüman karşıtı nefret grupları olarak belirlenmiştir. El Cezire tarafından işlenecek olan önemli gruplardan bazıları Amerika için ACT, Güvenlik Politikası Merkezi, Pamela Geller’in Amerikan Özgürlük Savunma Girişimi ve Robert Spencer’ın Cihad Saatidir.

Belgesel, sosyal medya platformları ve bireysel web siteleri aracılığıyla bu gruplar tarafından günlük olarak pompalanan komplo teorilerine ve Müslüman karşıtı söylemlere dikkat çekiyor.  Anlatıcı, “Bu araştırma, bu grupların İslam korkusunu teşvik etmek için kullandıkları basit ama etkili taktikleri keşfetti” diyor.

Belgeselde kapsanan başlıca konulardan biri, “İslamofobya endüstrisinin” Müslümanlara ABD’ye yönelik bir tehdit oluşturduğu korkusunu uyandırmak için bizzat Müslümanları Şeriat karşıtı bir hale getirme planları olacak. El Cezire, Amerika için ACT, ABD'de Pamela Geller ve Robert Spencer'ın “şeriat” terimini bir yılda yaklaşık 2,000 kez Twitter'da kullandığını buldu.

El Cezire İslamofobinin “milyonlarca dolarlık bir endüstri” olduğunu bildirdi. Belgesel, Müslüman karşıtlarını finanse eden on milyonlarca dolarlık kara parayı inceliyor. Bu paraların çoğu, bağışçı tarafından tavsiye edilen vakıflar aracılığıyla bu gruplara anonim olarak yönlendiriliyor. Belgeselde incelenen konuların başını çektiği bazı temeller arasında Donors Capital Fund, Lynde ve Harry Bradley Vakfı ve Sarah Scaife Vakfı yer alıyor.

İslamofobi Endüstrisi'nin yazarı Nathan Lean Al Jazeera'ya şunları söyledi: “Amaçları interneti ele geçirmek ve insanları kitlesel protestolar için organize etmek için bir alan olarak kullanmak.

Belgeselin başka bir yerinde, El Cezire, Müslüman karşıtı görüşlere sahip olanlar tarafından işlenen şiddete bakıyor. Dinkytown, Minnesota'da aralarında üç genç Somali erkeğini vurduktan ve yaraladıktan sonra cinayete teşebbüsten suçlanan Anthony Sawina'nın davası var.

ABD'de son üç yıldır Müslüman karşıtı nefret suçları, 2015 ve 2016 arasında yüzde 19'luk bir artışla yükselişe geçti. Ocak 2018'de kar amacı gütmeyen Güney Asyalılar'ın önde gelen Amerikalıları (SAALT) 302 nefreti belgeledi. Trump'ın seçimini takiben Güney Asya, Müslüman, Sih, Hindu, Ortadoğu ve Arap topluluklarına yönelik olaylar da giderek arttı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.