Ekşi Sözlük yöneticisine 10 ay hapis

Ekşi Sözlük yöneticisine 10 ay hapis

"Ekşi Sözlük" isimli internet sitesinin yöneticisi Sedat Kapanoğlu, "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçunu işlediği gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Hz. Muhammed'e yönelik "hakaret içeren ifadeler" kullandıkları iddiasıyla "Ekşi Sözlük" isimli internet sitesinin yöneticisi Sedat Kapanoğlu ile 39 yazarının yargılandığı davada Kapanoğlu, "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçunu işlediği gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın tutum ve davranışlarını dikkate alarak tekrar suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluştuğunu belirten mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Anadolu Adalet Sarayı 32. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklar Ozan Kurt ve Bora Taşhan ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan sanıklar dava konusu yazılarında hakaretin söz konusu olmadığını savundu. Sanık avukatları da müvekkillerinin beraatini talep etti.

Mahkeme hakimi Ahmet Kaya, Sedat Kapanoğlu'nu "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçunu işlediği gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanığın tutum ve davranışlarını dikkate alarak tekrar suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluştuğunu belirten Kaya, hükmün açıklanmasını geri bırakılmasına karar verdi.

Sanık Özgür Kuru'nun da aynı suçtan 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına hükmeden Kaya, sanığın tekrar suç işlemeyeceği yönünde mahkemede kanaat  oluştuğu gerekçesiyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırdı.

Sanık Altuğ Şahin'in atılı suçu işlediğinin anlaşılmadığı gerekçesiyle beraatine karar veren Kaya, 37 sanık hakkında ise 6352 sayılı yasanın geçici 1'inci maddesi gereğince kovuşturmanın ertelenmesine hükmetti.

Hakim Kaya, sanıkların 3 yıl içinde aynı suçu tekrar işlemeleri halinde davaya devam edileceğini bildirdi.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Savcısı Orhan İlbeyli tarafından hazırlanan iddianamede, şüphelilerin yazmış oldukları yazıların, ulusal ve uluslararası yasalarla korunan düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde açıklanmış bir eleştiriden ziyade, insan ilişkilerinin gelişmesine yarayan kamusal tartışmaya hiçbir katkıda bulunmayan ve yeryüzünde yaşayan insanların büyük çoğunluğunun mensubu oldukları 3 büyük dinin ortak değerleri olan "Allah, peygamber, cennet, cehennem, Kuran, İncil" gibi kavramlara yönelik hisleri nedensiz yere incitecek şekilde dini değerleri aşağılamak kastı taşıdığının anlaşıldığı belirtilmişti.

İddianamede bu kapsamda, "Ekşi Sözlük" adlı internet sitesi yöneticisi Sedat Kapanoğlu'nun da aralarında olduğu 40 şüphelinin, TCK'nın 216-3 ve 218-1. maddeleri uyarınca "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" suçundan 9 aydan 1,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.