Ekmekte haksız rekabet sona erecek

Ekmekte haksız rekabet sona erecek

Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Kuşçu, esnaf odalarının belirlediği fiyatın altında ekmek satmanın mahkeme kararı göre haksız rekabet olduğunu söyledi.

Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Unlu Mamul ve Ekmek Üreticileri İşletme Haklarını Koruma Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Kuşçu, esnaf odalarının belirlediği fiyatın altında ekmek satmanın mahkeme kararına göre haksız rekabet olduğunu söyledi.
 
Kuşçu, gazetecilere yaptığı açıklamada, ekmek fiyatlarının büyük illerde fırıncılar odası, küçük illerde ise ticaret ve sanayi odaları ile esnaf ve sanatkar odaları tarafından belirlendiğini anlattı.
 
Odalar tarafından fiyat belirlenmesiyle standart getirilmesinin amaçlandığını kaydeden Kuşçu, "Bu standart bir türlü yakalanamıyor. Fiyat 70 kuruşken kimisi 50 kuruştan, kimisi de 40 kuruştan ekmek satıyor. Fiyat belirlemenin  anlamı kalmıyor. Buda fırıncılar arasında haksız rekabet oluşturuyor" diye konuştu.
 
Geçen yıl bu durumun önüne geçmek için Çankırı'da mahkemeye başvurduklarını belirten Kuşçu, "2013 yılında Ticaret ve Sanayi Odası, ekmek fiyatlarını 70 kuruş olarak belirledi ama Çankırı'da bazı fırınlar bu standarda uymadı. Biz de bu durumu ortadan kaldırmak için Asliye Hukuk Mahkemesine dava açtık. Mahkeme, davamızı haklı buldu, Yargıtay da kararı onadı" ifadesini kullandı.
 
Fırıncıların derdine derman olacak
 
Alınan kararın önemli olduğunu vurgulayan Kuşçu, şöyle devam etti:
 
"Haksız rekabet nedeniyle fırıncılar zor durumda kalıyor. Bazı fırınlar bu rekabete dayanamayıp batıyor. Bu kararın fırıncıların derdine derman olacağını düşünüyorum.  Artık odaların belirlediği fiyatın altında ekmek satmak, mahkeme kararına göre haksız rekabettir. Bunun da yaptırımları vardır.  Eğer bir fırın ya da bakkal ekmek fiyatında haksız rekabet uyguluyorsa mahkemeye verip, tazminat davası açılabilecek. Bu yolla fırınlarda yasal olarak haksız rekabetin önüne geçilebilecek."
 
Fırıncıların fiyat indirerek müşteri kapmak yerine kaliteyle öne çıkması gerektiğini aktaran Kuşçu, "Türkiye'nin birçok yerinden bu mahkeme kararı için beni arıyorlar, ben de gönderiyorum. Biz fiyattan çok kaliteyle rekabetten yanayız. Umarız bu kararla bunu yakalarız" diye konuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.