Ekmeklerini çöpten çıkarıyorlar

Ekmeklerini çöpten çıkarıyorlar

Sivas Belediyesi Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Çöp Depolama Sahasında plastik malzeme, demir ve karton toplayan işçiler, aynı alanda yiyecek arayan binlerce kuşun cıvıltısı eşliğinde çalışarak evine ekmek parası götürüyor.

Seyfebeli mevkisindeki çöplükte taşeron firmaya bağlı çalışan ve günün ilk ışıklarıyla mesaiye başlayan 25 işçi, günlük yaklaşık 40 kamyon çöp boşaltılan alanda geri dönüşümü olan malzemeleri toplayarak para kazanıyor.

Çöplükte kötü koku nedeniyle zor koşullar altında çalışan işçiler, ailesinin geçimini sağlamak için ter döküyor. İşçilerin ekmek kapısı çöplükte, binlerce sığırcık da yiyecek arıyor.

İşçilerden Adem Bayram yaptığı açıklamada, kimseye muhtaç olmadan ekmek parası kazanmaya çalıştığını söyledi. Arkadaşlarıyla topladıkları malzemeleri kamyonlara yükleyerek Kayseri ve Sivas'taki geri dönüşüm fabrikalarına gönderdiklerini ifade eden Bayram, "Günlük ortalama 500-700 kilogram malzeme topluyoruz. Yevmiyemiz ise 30 ile 45 lira arasında değişiyor" dedi.

Bayram, saat 06.00'da işe başladıklarını ve akşam hava kararana kadar mesailerinin devam ettiğini dile getirerek, "Kışın soğukla, yazın kokuyla mücadele ediyoruz. Kuşlar da bizim gibi burada ekmek mücadelesi veriyor. Ortamı, çalışma şartlarını da göz önüne aldığımız zaman, hayat mücadelemiz bayağı zor" diye konuştu.

Çöplükte çalışarak 3 çocuğunu okutuyor

Yusuf Öcal (40) ise 10 yıldır çöplükte çalıştığını ve buradan kazandığı parayla 3 çocuğunu okuttuğunu belirterek, "Çöplükte kilo hesabı çalıştığımız için aylığımız bazen bin 400 liraya kadar çıkıyor. Ne kadar çok çalışırsan o kadar çok para kazanıyorsun" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.