Ekmek israfının önüne geçmek için kitap hazırladılar

Ekmek israfının önüne geçmek için kitap hazırladılar

Kayseri’de bayat ekmek israfının önüne geçmek için öğretmen ve öğrenciler kitap hazırladı.

İsmail Yıldız'ın haberi:

 Kitapta bayat ekmekle yapılabilecek tatlı, tuzlu, çorba ve yemek çeşitlerinin tarifleri var.

En temel besin kaynağı olan ekmek, Türk toplumunun da kutsal değerlerinden birisi ve sofralarımızın baş tacıdır. Atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen ekmek, gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürünlerinin başında geliyor. İsraf, önlem alınması gereken noktalara ulaştı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin araştırmasına göre ülkemizde 1 yılda çöpe atılan ekmek israfıyla 542 bin ton buğday heba oluyor. Bir yılda israf edilen 2.1 milyar adet ekmeğin parasal karşılığı ise 1.5 milyar lira. Bu parayla 80 hastane 500 okul inşa etmek mümkün. İsrafın önlenmesi için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerekiyor. Bu anlamda Kayseri Halide Nusret Zorlutuna Kız Teknik ve Meslek Lisesi Okulu Yiyecek içecek hizmetleri öğretmeni Fatma Uzuner, öğrencileriyle birlikte önemli bir projeye imza attı. İçinde kendi tariflerinin yer aldığı “Bayat Ekmeğin Dönüşümü” isimli kitap hazırladılar. 62 sayfadan oluşan kitapta ana katkı maddesi bayat etmek olan toplam 55 çeşit çorba, salata, pasta ve yemek tarifi yer alıyor. Sponsorların katkılarıyla bastırılan 5 bin kitap tarım fuarlarında dağıtıldı.

Yiyecek-içecek hizmetleri öğretmeni Fatma Uzuner, ekmek israfının önlemli boyutlara ulaştığını belirterek hazırladıkları kitabın israfın önlenmesine katkı sunacağına inandıklarını söyledi. Uzuner, "Öğrencilerimizle beraber hammaddesi bayat ekmek olan ve çoğu şimdiye kadar hiç denenmemiş yeni tarifler bulduk. 4-5 aylık bir hazırlıkla elde ettiğimiz tarifleri kitap haline getirdik." dedi.

İsrafın dinen de haram olduğuna vurgu yapan Uzuner, gelişmişlik oranı arttıkça israf boyutlarının da arttığına dikkat çekti. Hayvanlara verilen ekmeğin de israf sayıldığını anlatan Uzuner, "Bu nedenle bayat ekmeğin yeniden kendimiz yer hale getirmemiz gerekiyor." dedi. Uzuner, öncelikle ihtiyaç kadar ekmek alınması, artan ekmeğin buzdolabında muhafaza edilmesi, bayat ekmeği galeta unu haline getirerek unun kullanıldığı gıdalarda kullanılması, ekmeğin dilimlenerek tüketilmesi ve basit tarifli yemeklerin içinde kullanılmasının israfı azaltacağını kaydetti. Hazırladıkları kitabın Türkiye’de ilk olduğunu belirten Uzuner, bu kitabın her eve girmesi konusunda yetkililerden destek beklediklerini sözlerine ekledi.

Bayat Ekmeğin Dönüşümü kitabı ve içinde yer alan tariflerin hazırlanmasında görev alan öğrenciler de, tepkilerin olumlu ve kendilerini mutlu ettiğini söylediler.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.