Ekim, barış ayı olacak

Ekim, barış ayı olacak

Türkiye ekim ayında yoğun dış politika günemiyle meşgul olacak

Servet Yanatma'nın haberi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkaslar'daki kronikleşmiş sorunların çözümü yolunda atılacak adımlardan dolayı ekim ayı için "barış ayı" ifadesini kullandı.

BM Genel Kurul çalışmaları sebebiyle yaklaşık 10 günden bu yana New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, yurda döner dönmez basının karşısına geçerek mühim değerlendirmelerde bulundu; gelecek günlerin dış politikasına ışık tuttu. Davutoğlu, New York'ta tam 62 ülkenin dışişleri bakanı ile görüşme gerçekleştirdiğini vurgulayarak, "Tüm bunlar Türkiye'nin dünyada büyüyen rolünü yansıtıyor." dedi. Ekim ayının diplomasi ve barış ayı olacağını ısrarla dile getiren Bakan Davutoğlu, "Yoğunluk hep vardı ama bu kez hissedilir bir yoğunluk yaşanacak." diye konuştu. Davutoğlu'nun "barış ayı" yaklaşımı üç ayak üzerine oturuyor. İlki 8-9 Ekim'de İstanbul'da gerçekleşecek Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci (GDAÜ) dışişleri bakanları toplantısı. Dönem başkanı Türkiye'nin düzenlediği bu zirveye tam 13 ülke katılacak. Zirve kapsamında önemli bir buluşma da gerçekleşecek. Davutoğlu ihtilaflı iki ülke Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç ile Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj'la üçlü toplantıda bir araya gelecek. İki ülke burada güven arttırıcı önlemlere ilişkin bir anlaşma imzalayacak. Bu anlaşma Bosna-Hersek'te gerçekleşen katliamın ardından iki ülke arasındaki tarihî gerginliğin aşılması için önemli bir adım olacak.

Ermenistan'la ilişkilerin normalleşmesini öngören protokollerin imzalanması diğer gelişme olacak. Protokoller iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından 10 Ekim'de İsviçre'nin Zürih kentinde imzalanacak. "Anlaşmanın Meclis'e sevk edilmesi başka, onaylanması başka." diyen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, protokolün TBMM'ye sevk edilmesine bir anlam yüklenmemesini istedi. Anlaşmanın Meclis'e sevkinin rutin bir işlem olduğunu bildiren Bakan, yetişmesi durumunda 14 Ekim'de Bursa'da oynanacak milli maçtan önce protokolün TBMM'ye gönderileceğini kaydetti.

SURİYE SINIRINDAN YÜRÜYEREK GEÇECEK

Türkiye ile Suriye arasında karşılıklı vize muafiyeti sağlayacak anlaşma 13 Ekim'de Halep'te imzalanacak. Sabah Halep'te iki ülke arasındaki işbirliği konseyi çerçevesinde toplantılar gerçekleşecek. Öğle saatlerinde ise iki bakan sınırda vize muafiyeti anlaşmasını imzalayacak. Ardından sınırdan yürüyerek Türk tarafına geçerek Antep'e gelecekler. Toplantının ikinci kısmı Antep'te sürecek. Türkiye'nin bu üç ülke ile son döneme kadar ciddi sorunlar yaşadığını ifade eden Bakan, "10 sene önce bu ülkelerle bu gelişmeler hayal bile edilemezdi. Bu sebeple ekim ayına barış ayı olacak diyoruz." ifadesini kullandı. Ortadoğu barış sürecinde hareketlenmeler olacağına işaret eden Bakan, "Ortadoğu bizim bölgemiz. Her gelişmede yönlendirici çaba oluruz. Ortadoğu'da herkesin kaderi bizi ilgilendirir." değerlendirmesinde bulundu.

Rüyasında Irak ve Suriyeli bakanların

kızlarını barıştırdı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Irak ile Suriye arasındaki gerginliğin rüyasına girdiğini ve rüyasında bile sorunun çözümünü düşündüğünü söyledi. Davutoğlu, New York'taki yoğun görüşme trafiğinde kendisini en çok hislendiren toplantının Kız Çocuklarına Karşı Şiddeti Önleme toplantısı olduğunu anlattı. Üç kız çocuğu babası olarak dinledikleri çocuklardan etkilendiğini belirten Davutoğlu, "Bu yoğunluk arasında beni dinlendiren kızlarım oluyor. Oğlum da var ama kızların yeri başka." dedi. Bunları anlatan Davutoğlu New York'taki rüyasını da hatırladı. Kız Çocuklarına Karşı Şiddeti Önleme toplantısı ve Türkiye-Irak-Suriye üçlü buluşması ardı ardınadır. Toplantılardan önceki gece Davutoğlu rüyasında Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile Suriye Dışişeri Bakanı Welid Muallem'in kızlarını rüyasında görür. İki kız arasında sorun olduğunu gören Bakan Davutoğlu, kızlara "Benim de üç kızım var. Siz Türkiye'ye gelin. Benim kızlarımla oynar, barışırsınız." der. Ahmet Davutoğlu bu rüyasını sonradan hatırladığı için komşu ülke bakanlarına toplantıda anlatamaz.

Yoğun diplomasi trafiğiyle dikkat çeken Davutoğlu ekim ayında vites yükseltecek. Bakan sırasıyla Brüksel, Nahçıvan, Lahey, Zürih, Halep, Bağdat, Paris, Pakistan, İran ve Afganistan'a gidecek.
Zaman