Eker: Türkiye'nin bir sistem değişikliğine ihtiyacı var

Eker: Türkiye'nin bir sistem değişikliğine ihtiyacı var

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker, "Türkiye'nin bir sistem değişikliğine ihtiyacı var. Türkiye, kurumlarını istikrar sağlayıcı, güçlü, halkın iradesine dayalı seçimle iş başına gelmiş yeni bir anlayışla dizayn edebilmeli." dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, başkanlık sistemini de içeren yeni anayasa teklifi çalışmalarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İbni Haldun'un "Coğrafya kaderdir" sözüne atıfta bulunan Eker, Türkiye'nin çok önemli bir coğrafyada yer aldığını, dünyanın bütün çıkar çevrelerinin gözünün burada olduğunu belirtti.

Türkiye'nin petrol ve gaz kaynaklarına komşu olduğunu, Ortadoğu'ya 19. yüzyıl sonunda otomotiv endüstrisinin gelişmesiyle petrole olan bağımlılığın ortaya çıktığını ifade eden Eker, "1. Dünya Savaşı'ndan sonra bölgede oluşan haritayla yola devam edildi. 100 yıl sonra sonra şimdi tekrar bölgede harita değiştirilmek isteniyor. İşte 'Bu haritanın değiştirilmesine itiraz ediyorum' diyen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan var. Erdoğan'ın hedefe konulma sebebi budur." diye konuştu.

Mehdi Eker, Ortadoğu'nun barışı, istikrarı ve mazlum halkların savunulması için Türkiye Cumhuriyeti'nin bir güven kalesi ve umut kapısı olduğunu kaydetti.

'Bu coğrafyada zayıf hükümetlere asla tahammül olmaz'

Bu yüzden Türkiye'nin her zamankinden daha güçlü ve istikrarlı olması gerektiğine vurgulayan Eker, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'nin bir sistem değişikliğine ihtiyacı var. Türkiye, kurumlarını istikrar sağlayıcı, güçlü, halkın iradesine dayalı seçimle iş başına gelmiş yeni bir anlayışla dizayn edebilmeli. Bizim buradaki görüşümüz en iyi modelin başkanlık sistemi olacağı yönünde. Bu bizim önerimizdir. Kararı elbetteki millet verecek. Milletin iradesine saygılıyız ama bunun doğru olduğunu düşünüyoruz ve haklıyız. Diğer sistemlere baktığımızda hepsi içinde bir sürü zaaf barındırıyor. Bu coğrafyada zayıf hükümetlere asla tahammül olmaz. Koalisyon hükümetleri ve günü, vaziyeti idare eden hükümetlerle bu ülke, bu coğrafya gelişemez. İskandinav ülkelerinde, Avrupa'da olabilir koalisyonlar. Sistemleri yerleşmiş, kimsenin o topraklarda gözü yok. O ülkelerin sınırlarında bulunan ülkeler bizim sınırlarımızdaki ülkeler gibi değil. Biz burada, bu coğrafyada kaderimize sahip çıkmak, refahımızı artırmak zorundayız. Başka türlü bu coğrafyada mümkün değil."

Eker, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Başkanlık gelirse ülke bölünür." değerlendirmesini çok yanlış bulduğunu ifade ederek, bu açıklamanın son derece peşin hükümlü ve sığ olduğunu vurguladı.

Mehdi Eker, "Neden bölünsün? Hangi başkanlık sisteminde ülkeler bölündü? ABD bölündü mü? Fransa bile yarı başkanlık sistemine geçti. Başkanlıkla yönetilen ülkelerin hangisinde o manada problem oldu? Halk seçmişse, güçlü bir şekilde kuvvetler ayrılığı ve demokrasi prensipleri daha sağlıklı işler." diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.