Eker: 60'tan fazla ülkeye tohum ihraç ediyoruz

Eker: 60'tan fazla ülkeye tohum ihraç ediyoruz

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin tohumculukta kendi ihtiyacını karşılayan ve tohum ihraç eden bir ülke konumuna yükseldiğini belirtti.

Alican Yılmaz'ın haberi:

Bakan Eker yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye' nin tohum ihracaatıyla ilgili bilgi verdi. Mehdi Eker, ''Sertifikalı tohum üretimin hızla artmasıyla birlikte Türkiye, 10 sene önce tohum ithal eden bir ülke konumundayken, bugün 60 civarında ülkeye 127 milyon doların üzerinde tohum ihraç eden bir ülke durumuna geldi.'' dedi.

Sertifikalı tohumculuğun hızla yaygınlaşması için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Bakan Eker, 2013 yılı sertifikalı tohum üretim miktarlarını açıkladı. Buna göre buğday 421 bin ton ile ilk sırada yer alıyor. Üretim artışlarının hızla yükseldiği bazı ürün gruplarının miktarları; patates 150 bin ton, arpa 80 bin ton, mısır 38 bin ton, ayçiçeği 19 bin ton, çeltikte ise 9 bin ton şeklinde gerçekleşti. Toplamda ise 2013 yılı sertifikalı tohum üretimi 742 bin ton olarak açıklandı.

90 BİN ÇEŞİT TOHUM MUHAFAZA EDİLİYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapılan çalışmalara ek olarak ise 2010 yılında dünyanın 3. büyük tohum gen bankasını Ankara’da hizmete açtı. 250 bin çeşit örnek muhafaza kapasiteli Türkiye Tohum Gen Bankası'nda şu anda 90 bine yakın çeşit tohum muhafaza ediliyor.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.