Ehram dokumacılığı geçim kaynağı oldu

Ehram dokumacılığı geçim kaynağı oldu

Bayburtlu Sevim Ataner, kurduğu ehram dokuma atölyesinde 10 kadına istihdam sağladı.

Ataner, "Atölyede ehram dokuyarak kazandığı parayla Umre'ye giden, askerdeki çocuğuna harçlık gönderen kadınlarımız var" dedi.
 
Bayburt'ta yöresel bir tür kumaş olan ehram dokumak amacıyla kurulan atölyeler, kısıtlı iş imkanları nedeniyle sürekli göç veren kentte yeni istihdam alanı oluşturuyor. Bayburt ve yöresinde kadınların örtünmek amacıyla koyun yünü kullanılarak ahşap tezgahlarda dokunan ehramı yaşatmak amacıyla harekete geçen ehram dokuma ustası Sevim Ataner, hem unutulmaya yüz tutan asırlık kumaşı gelecek kuşaklara aktarmak hem de ev hanımlarına gelir sağlamak amacıyla atölye açtı. Ataner, yaptığı açıklamada, ehramı 1980'li yıllara kadar kadınların genç, yaşlı demeden kullandığını ancak sonraki kuşağın bu geleneği tercih etmediğini söyledi. Ehram kullanımının azalması ile geçmiş yıllarda hemen hemen her evde bulunan dokuma tezgahlarının da kaldırıldığını anlatan Ataner, şöyle devam etti: "Artık kimsenin evinde dokuma tezgahı yok. Önceki yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığından gelen araştırmacılar, kentte sadece üç ehram dokuma tezgahı bulabildiler. Yetkililer, evimde ehram tezgahı bulunması nedeniyle bana 'Geleneksek Türk El Sanatı Sanatkarı Belgesi' verdi. Böylece, bakanlığın davet ettiği fuarlara katıldım. Fuarlar sayesinde tanıtım yaptım, farklı şeyler öğrendim." Ataner, Halk Eğitim Merkezi ile Baksı Müzesi tarafından organize edilen kurslarda bir süre usta öğretici olarak görev aldığını ifade ederek, sonrasında ise Şingah Mahallesi'nde iki katlı evde 10 kadına istihdam sağladığı atölyeyi açtığını vurguladı.

EHRAM YABANCILARIN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Tek tezgahla açtığı atölyede artık üç tezgah bulunduğunu dile getiren Ataner, "Atölyenin haricinde iş satın aldığımız kişiler de var. Bu kişiler, parçabaşı iş yaparak gelir elde ediyor. Atölyede ehram dokuyarak kazandığı parayla Umre'ye giden, askerdeki çocuğuna harçlık gönderen kadınlarımız var. Kadınlarımızın üretime katılarak kazandıkları parayla ihtiyaçlarını karşılaması, aile ekonomisine katkıda bulunması beni mutlu ediyor" dedi. Ataner, ehramın özellikle yabancıların ilgisini çektiğini belirterek, "Yaklaşık 10 yıldır Kapalı Çarşı esnafına ehram satıyorum. Beyoğlu'nda ve Beşiktaş'daki bazı otellere ehram kumaşından şal dokuyoruz. Sipariş üzerine çalışarak, atölyemizi döndürüyoruz" diye konuştu. Ataner, ehramı kumaş olarak dokumanın yanı sıra isteğe bağlı çanta, cüzdan, kravat ve fular gibi çeşitli formlara da dönüştürebildiklerini kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.