Ehliyet sınavı akan trafikte yapılacak

Ehliyet sınavı akan trafikte yapılacak

Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin ardından yeni sınav sistemi uygulamaya konuldu.

Bundan sonra direksiyon sınavları akan trafik içerisinde, her türlü hava ve yol koşullarında yapılacak ve en az 30 dakika sürecek.

Yeni uygulamaya göre, sınava başlarken emniyet kemerini takmayan sürücü adayının sınavı başlamadan bitecek. Kalkış sırasında sinyal vermeyen, emniyetli ve rahat kalkış yapamayan sürücü adayının sınavına devam edilmeyecek. Direksiyon sınavı değerlendirme formundaki ‘yapılmaması gereken hatalar’dan bazılarını bir kez, bazılarını iki kez yapan sürücü adayı başarısız sayılacak. Daha önceki sınavlarda uygulanmayan iki araç arasına park etme manevrası da direksiyon sınavının olmazsa olmazlarından. Motosiklet sürücüleri ise akan trafiğe çıkmadan önce trafiğe kapalı alanlarda işaretler arasında slalom yapacaklar, ayrıca özel bir platform üzerinde dengeli sürüş becerisi gösterecekler.

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü yetkilileri, direksiyon sınavlarının yapıldığı günlerde illere görevli olarak gidip direksiyon sınavlarını denetliyor ve yeni sınav sisteminin tavizsiz bir şekilde uygulanmasını sağlıyor. Ayrıca illerde görevli eğitim müfettişleri sürekli olarak denetim ve gözetim görevinde bulunuyor. Sınav günleri il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde adeta seferberlik ilan ediliyor. Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz da yeni sınav sisteminin sürücü eğitiminin kalitesini olumlu etkileyeceğini belirterek, “26 yıldır değişmeyen ve günümüzün koşullarından uzak yönetmeliğimiz özverili çalışmaları sonucunda değiştirilmiş, çağdaş, uygulanabilir ve denetlenebilir bir yönetmelik oluşturulmuştur.” dedi. Yeni düzenlemelerle direksiyon sınavlarının son derece zorlaştırıldığını kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu: “En küçük bir hata sürücü adayının başarısız olmasına neden olacaktır. Sürücü kursları olarak biz yeni sınav sisteminin sürücü eğitiminin kalitesini artıracağına inanıyoruz. İyi eğitilmiş ve trafikte paylaşma kültürü gelişmiş sürücüleri topluma kazandıracağız.”

Zaman