Ehli sünnet bir mezhebin zıddı değildir, çünkü Ehli sünnet mezhep değildir

Ehli sünnet bir mezhebin zıddı değildir, çünkü Ehli sünnet mezhep değildir

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez konuştu

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Irak Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Şeyh Ahmet Hasan El Taha ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Görmez, “Dost ve kardeş Irak'tan böyle seçkin bir âlimler heyetini Diyanet’te ağırlamaktan bahtiyarlık duyuyorum. İlim şehri Bağdat'tan, Ebru Hanife'nin beldesi Irak'tan  ‘Hoş geldiniz’ diyorum” dedi.

Her Müslümanın hafızasında, kalbinde ve ilminde Bağdat'ın tesiri olduğunu ifade eden Görmez, Bağdat ve Irak’ın büyük olduğu için imtihanının da büyük olduğunu kaydetti.

Irak’ın büyük acılar yaşadığını söyleyen Görmez, “Bu süreçlerde sadece çocuklarımız ölmedi, sadece kadınlar dul kalmadı, sadece çocuklar yetim kalmadı, sadece şehirlerimiz yıkılmadı aynı zamanda medeniyetimiz çok büyük yaralar aldı” diyerek şunları söyledi;

Zor olan medeniyeti yeniden inşa etmektir

Asıl büyük musibet, İslam medeniyetinin büyük yara almasıdır. Asıl büyük musibet, şehirlerin işgal edilmesi değil, zihinlerin ve kalplerin işgal edilmesi olmuştur. Irak'ın tesis ettiği ilim ve hikmet, İslam’ın bütün farklı mekteplerini, farklı düşüncelerini barış içerisinde birlikte yaşatabiliyordu. İşgaller ortadan kaldırılabilir, arkasından çıkan DAEŞ gibi terör örgütleri bertaraf edilebilir ama asıl zor olan o parçalanan medeniyeti yeniden inşa etmektir.

İslam dünyasını ayağa kaldıracak tek büyük güç ilim ve hikmettir

Irak’ta ilmin tekrar ayağa kalkmaya başlamasını duymaktan büyük bir sevinç duyduğumu ifade etmek istiyorum. Çünkü bizi cehalet yıktı, ayağa kaldıracak tek büyük güç ve kuvvetin ilim ve hikmet olduğunu hepimiz biliyoruz.

Bilhassa emperyal güçlerin coğrafya üzerindeki son oyunları bütün mezhepleri karşı karşıya getirerek savaştırmak olmuştur. Ehli sünnet, tarih boyunca bütün coğrafyalarda Müslümanların kahir ekseriyetinin takip ettiği ana yoldur. Ehli sünnet kavramı herhangi bir mezhebin zıddı değildir. Çünkü Ehli sünnet mezhep değildir. Ehli sünnet ana yoldur. İslam tarihinin, tarih boyunca bütün Müslümanların takip ettiği ana yoldur. Ana yolun zarar görmesi İslam medeniyeti açısından çok büyük bir kayıptır. Sizlerin yüksek bir sesle bunu tamir etmeye çalıştığınızı biliyorum.

Tefrikayı ortadan kaldırmak için birlikte çalışmalıyız

Sizler büyük yaraları sarmaya çalışıyorsunuz. Bu yaraları sararken Diyanet olarak daima hizmetinizde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Sizler yeniden barışı tesis etmeye çalışıyorsunuz. Tefrikayı ortadan kaldırmaya çalışıyorsunuz. Bu konuda daima yanınızda olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Tefrikayı ortadan kaldırmaya, hem teşeyyü hem tesellüf adı altında coğrafyaya musallat olan fikirleri ortadan kaldırmaya çalışıyorsunuz. Bu konuda daima yanınızda olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu konuda eksiklerimiz oldu ancak sizler büyük problemler yaşarken bizler de büyük problemler yaşadık. Bundan sonra el ele, kalp kalbe vererek tekrar İslam ümmetinin yeniden aziz ümmet olması için birlikte çalışmayı Allah nasip etsin.

15 Temmuz gecesi, Iraklı Müslüman kardeşlerimizin duaları

15 Temmuz ihanetine karşı Iraklı Müslüman kardeşlerimizin gösterdiği dayanışma için teşekkür ediyorum. Biz de bütün dualarınızı ve yakarışlarınızı arkamızda hissettik.

Irak Müslüman Âlimler Birliği Başkanı El Taha ise kabulünden dolayı Görmez’e teşekkür ederek, “Bizleri mahcup eden bu sıcak karşılamanızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

15 Temmuz hain darbe girişiminin başarısız olmasından dolayı tebrik eden El Taha, “Üzerinden bir yıl geçen 15 Temmuz darbe girişimini başarısız kıldığınız için sizleri tebrik ediyoruz. 15 Temmuz gecesi Irak’ta da Müslümanlar uyumadı. Allah'a dua etti. O gecenin sabahına doğru darbe girişiminin başarısız olmasından dolayı şükrettik. Şuna inanıyorum ki, bu yeryüzünde kalbinde zerre kadar iman taşıyan her Müslüman, bu güzel ülke ve insanları için endişe taşıyor. Bu ülkenin başına bir şey gelmesi hem bizi hem de dünyadaki bütün Müslümanları üzecektir” diye konuştu.

Başkan Görmez’e İslam dünyasına yönelik çalışmalarından dolayı teşekkür eden El Taha, şöyle konuştu;

Buraya sizlerle bağlarımızı güçlendirmek için geldik

Allah sizleri bu güzel çalışmalarınızda sabit kılsın. Sayın başkan size de güzel çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Biz buraya bir turist olarak ya da alış veriş için gelmedik. Bilgi ve hikmetine güvendiğimiz insanlarla karşılıklı bağlarımızı güçlendirmek için geldik. Buraya bir vazifeyi deruhte etmek için geldik. Müslümanlar arasındaki işbirliğini artırmak ve ehli sünnet arasındaki irtibatı kuvvetlendirmek için geldik. Bizleri kabul ettiğiniz ve sıcak ilginizden dolayı sizlere tekraren teşekkür ediyoruz.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum