Eğitim-teknoloji birlikte olmalı

Eğitim-teknoloji birlikte olmalı

20. Uluslararası İstanbul Kırtasiye, Kâğıt, Okul ve Ofis Ürünleri fuarı açılışını yapan Milli Eğitim Bakanı Avcı, “Öğretimin esasını öğretmen, öğrenci ve sınıf arasında kurulan altın üçgen oluşturur.

Etkileşimli tahta, tablet bilgisayar, yazıcı gibi ne kadar araç varsa bu esasa hizmet eder. Biz teknolojiyi sınıflara taşıyoruz. Eğitime hizmet etsin diye...” dedi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretimin esasını öğretmen, öğrenci ve sınıf arasında kurulan altın üçgenin oluşturduğunu belirterek, “Etkileşimli tahta, tablet bilgisayar, yazıcı gibi ne kadar araç varsa bu esasa hizmet eder. Bu araçların alacağı rolü de öğretimin esası tayin etmeli, sınırları bu insani yöntemle mütenasip olmalıdır” dedi.

CNR Sektörel Fuarcılık ve Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TUKİD) iş birliğinde, Ekonomi Bakanlığı ve KOSGEB destekleriyle CNR-EXPO Fuar Merkezi’nde düzenlenen 20. Uluslararası İstanbul Kırtasiye, Kâğıt, Okul ve Ofis Ürünleri fuarı açıldı.

Fuarın açılışında konuşan Avcı, bugün çok renkli, iç acıcı ürünlerin sergilendiği bir fuar kapsamında bir araya geldiklerini belirtti. Kaleme, deftere, kâğıda düşkün biri olarak burada bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Avcı, “Doğrusu biraz boynu bükük kaldığına ve hep beraber biraz ihmal ettiğimize inandığım kurşun kalemlerin, stantlarda layık oldukları yeri alıp almadıklarını da çok merak ediyorum” diye konuştu. Kırtasiye ve ofis malzemelerinin sektörel büyüklük, ekonomiye ve istihdama katkı bakımından anlamlı bir seviyeye gelmesinin önemine işaret eden Avcı, kırtasiye ve ofis malzemelerinin Türkiye’de üretilmesi ve ihraç edilmesinin kayda değer olduğunu ancak bu ekonomik faaliyet alanındaki ürünlerin, hem Milli Eğitim Bakanı olarak, hem de kişisel olarak kendisini çok yakından ilgilendirdiğini söyledi.

Avcı, fuardaki ürünlerin önemli bir bölümünün aynı zamanda birer eğitim, öğretim aracı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Ben bir okur-yazar olarak kalem ve deftere sizler gibi meftunum. Teknolojik araçlar sayıca arttı. Özellikle dijital teknoloji eğitim, öğretim sahasına ilişti. ‘Eğitim teknolojileri’ diye bir alan bile ihdas edildi. Hepsini kabul ediyoruz ve eğitim teknolojilerini okullarımız, çocuklarımız için ulaşılabilir, yararlanılabilir hale getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu arzumuzu aynı zamanda stratejik bir hedef olarak da benimsiyoruz. Ama öğretimin, tedrisatın öncelikle ve daima kâğıt, kalem ikilisinin ihtişamlı beraberliğinden doğan zeminde gerçekleştiğine inanıyoruz. Kırtasiye ve ofis malzemesi üreticilerinin burada sergileyeceği ürünlerin temelde kalem ve kâğıdın hitap ettiği ihtiyaçları karşıladığı düşüncesindeyim. Neticede kalem ve kâğıt mantığının çoğalmasıyla elde edilmiş ürünlerle karşı karşıyayız.”

Milli Eğitim Bakanı Avcı, teknolojiyi eğitime uygulamaya, uyarlamaya “evet” derken, yine de “Başlangıçta kalem ve kâğıt vardı” demekten kendini alamadığını ifade ederek, teknolojik aygıtların benimsenmesinin, kaleme duyulan bağlılığı ortadan kaldırmadığını aktardı. Eğitimde yeniliklerden faydalanılması gerektiğine işaret eden Avcı, “Eğitim teknolojilerini öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin hizmetine sunmalıyız, sunuyoruz. Bundan kaçınmayız, kaçınmamalıyız. Ancak bunu eğitim ve öğretimin kadim geleneklerinden kopmadan yapmalıyız” dedi.

Nabi Avcı, teknolojik araçlara duyulan ilginin onları bir vasıta olmaktan çıkarmaması gerektiğini belirtti.

BALIBEY: SORUNLAR NİTELİKLİ ÖĞRETMENLE AŞILIR

Türkiye’de ilk kez Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) tarafından hayata geçirilen ve öğretmen yetiştirme konusuna yeni bir soluk getiren ‘Okulda Üniversite’ eğitim modeli, “Birinci Ulusal Okulda Üniversite Sempozyumu’nda masaya yatırıldı. Halkalı Bahçeşehir Koleji’nde düzenlenen sempozyuma Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey’in yanı sıra çok sayıda öğretmen ve eğitimci katıldı.

Türkiye’de nitelikli öğretmen yetiştirmenin birçok sorunu aşmanın anahtarı olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey, Bakanlık olarak öğretmen adaylarının en önemli sorununun staj olduğunu ifade etti. Balıbey “Bu sorunu aşabilmek adına birçok proje belirledik ve çalışmalar yaptık. Ancak BAU’nun gerçekleştirdiği Okulda Üniversite eğitim modeli öncülüğünde birçok projenin altına imza atacağız. Türkiye’de eğitim anlamında çeşitli sıkıntılar yaşansa da bu tür modeller ile iddialı işler ortaya çıkacak. Bu sistemin hayata geçmesinde emeği olan başta BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel’i ve diğer yetkilileri kutluyorum. Beş yıl sonra bu konuda çok önemli gelişmeler yaşayacağımıza inanıyorum” dedi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, bir toplumun genel başarı düzeyinin eğitimde hayata geçirilen proje ve elde edilen başarılarla doğru orantılı olduğunun altını çizdi. Yalçın, “Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın iyi donanımlı, nitelikli öğretmenler tarafından eğitim alması hepimizin arzusu” dedi.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.