Eğitim de sosyal medyadan payına düşeni aldı

Eğitim de sosyal medyadan payına düşeni aldı

Eğitimin paydaşlarının bir araya geldiği Eğitimde Sosyal Medya Kullanımı Çalıştayı, gelişen teknoloji ve değişen dünyada eğitim biçimlerinin nasıl etkilendiğini masaya yatırdı.

Eğitimde Sosyal Medya Kullanımı Çalıştayı’nın ikincisi, Kadir Has Üniversitesi ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nin işbirliğinde yapıldı. Eğitimde sosyal medyanın kullanımı, katılımcı eğitim, okul-veli ilişkileri, eğitim kaynaklarının sağlanması, medya okuryazarlığının geliştirilmesi ve okul dışı sosyal medyanın eğitim amaçlı kullanımı gibi konuların tartışıldığı çalıştayda, eğitimin paydaşları bir araya geldi. Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız ve Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş’un katılımıyla düzenlenen çalıştaya, çok sayıda akademisyen, öğretmen ve öğrenci de yoğun ilgi gösterdi.

“EĞİTİM SOSYAL MEDYANIN DIŞINDA KALMAMALI”
Gelişen teknolojiyle beraber gençlerin öğrenme biçimlerinin de değiştiğini ifade eden Prof. Dr. Sevda Alankuş, artık her şeyin sosyal medya üzerinden öğrenildiğini ve eğitim bu alanın dışında kalırsa gençlerin uzağına düşeceğini söyledi. Sosyal medyadan en çok yararlanacak alanın eğitim olması gerektiğini belirten Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, “Sosyal medya 7’den 70’e herkesi buluşturan bir olanaklar ve sorumluklar platformu. Sosyal medyadan en fazla yararlanacak olan da eğitim. Artık bilgi bir tuşla parmaklarınız ucunda. Bu bilginin nasıl bir sorumlulukla kullanılacağının üzerine düşünmeliyiz. Gençlerin öğrenme biçimleri değişiyor. Bu nedenle eğitim ve sosyal medyayı birbirinden ayrı düşünmemek gerekir. Gençler, artı her şeyi kitaptan ya da haberden değil sosyal medyadan öğreniyor. Eğitim bu mecrayı etkin bir biçimde kullanmazsa öğrencilerin ya da gençlerin uzağında kalır” dedi.

“ÖĞRENCİ ODAKLI BİR EĞİTİM”
Sosyal medyanın hiyerarşisiz katılımcılığa destek olduğunu belirten Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Bozdağ, öğrencilerin, dijital vatandaşlar olabilmeleri açısından sosyal medyanın, eğitim içerisinde de yer alması gerektiğini belirtti. Sosyal medyanın tüm eğitim biçimlerini değiştirdiğini ifade eden Bozdağ, “Sosyal medya öğrencilere kendilerini ifade edebilecekleri bir ortam sağlıyor. Ayrıca veliler, öğretmenler ve idareciler arasındaki iletişimin sağlanması açısından da önemli. Sosyal medya denilince aklımıza hemen Twitter, Facebook ve YouTube gibi büyük ve ticari anlamlı sosyal medya araçları gelmemeli. Çünkü tartışma forumları ya da Wiki gibi bilginin ortak bir şekilde paylaşılıp üretildiği araçlar da var. Bunların eğitim içerisinde aktif bir şekilde kullanılması eğitimin biçimini de değiştirir ve daha öğrenci odaklı bir eğitime imkan sağlar” diye konuştu.

 

“7 GÜN 24 SAAT KAMU HİZMETİ YÜRÜTÜYORUZ”
Özellikle Twitter’ı aktif bir şekilde kullanan ve öğrencilere hızlı geri dönüşler yapan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, sosyal medyayı kullanım nedenini şu sözlerle açıkladı: “Benim hizmet verdiğim kitle olan gençler sosyal medyada aktif şekilde bulunuyor. Çocuklar neredeyse bizim de bir eğitimci olarak orada olmamız gerekiyor. Bir yöneticinin açık olması ve kendisini her zaman erişilebilir kılması gerekir. Bu nedenle ben de sosyal medyayı aktif şekilde kullanıyorum ve bu sayede öğrencilerin sorularını istedikleri zaman iletebildiğini görüyorum. Özetle, 7 gün 24 saat kamu hizmeti yürütebiliyoruz. İnsanların randevu almasına gerek yok, istedikleri saatte taleplerini iletebiliyorlar. Bu kolaylıkları gördükten sonra, bir eğitim yöntemi olarak sosyal medyanın içeriğini doldurmak istedik.”

“GENÇLER NEREDEYSE BİZ ORADAYIZ”
Öğrencilerle daha çok iletişim kurmak için sosyal medyayı kullandığını ifade eden Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ise “Bugünün gençleri, sosyal medyada yaşıyor. Onlar nerede yaşıyorsa, biz de orada olmalıyız. Sosyal medyayı derslere farklı şekillerde entegre edebiliyoruz. Ders içeriklerini öğrencilere sosyal medya üzerinde iletebiliyoruz. Tartışmaları orada yaptırtabiliyoruz. Biz, sosyal medyayı eğitim medyasına dönüştürmeye çalışıyoruz. Çok hızlı ve anlık reaksiyon alınan bir mecra olduğu dikkatli ve hassas olmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.