Eğitim, cehalet, zaruret ve ihtilaf virüslerini tedavi etmeli

Eğitim, cehalet, zaruret ve ihtilaf virüslerini tedavi etmeli

Geleceğin sahipleri olan gençlere de toplumsal hastalığın sebebi olan üç virüsü teşhis etmeleri ve tedavisini öğrenmeleri gerektiği üzerinde duruldu

Risale Akademi açıklamasında, eğitimin sadece eğitimcilere havale edilmesiyle gelişemeyeceğini, toplumun tüm kesimlerinin bu taşın altına elini koymaları, sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiği vurgulandı.

Açıklamada özellikle toplumsal sorunlara yönelik teşhis-tedavi bağlamlı eğitim önerilerinin sadece okulları değil, toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiği vurgulanırken, bu teşhis-tedavilerden birinin de eğitim eliyle oluşturulması gereken, ama toplumun her kesiminin destek vermesi şart olan sağlıklı toplum oluşturulması ideali olduğu belirtildi.

Başta eğitimciler olmak üzere herkesin, toplumu hastalıklı hale getiren üç virüs ile mücadele etmesi gerektiği vurgulanırken, geleceğin sahipleri olan gençlere de toplumsal hastalığın sebebi olan üç virüsü teşhis etmeleri ve tedavisini öğrenmeleri gerektiği üzerinde duruldu.

Bu teşhisler; cehalet, zaruret (fakirlik) ve ihtilaf virüsleridir.

Bu üç virüse karşı, eğitim sisteminin hedeflediği çıktılar şunlar olmalıdır: San’at (üretim becerileri), Marifet (eğitim/bilgi toplumu) ve İttifak (toplumsal bütünleşme).

Hastalıklı toplumun ve sağlıklı toplumun belirtileri nelerdir?  Bu konuda yüz yıl öncesinden teşhis edilen altı hastalık belirtisini alıntılayan açıklamada bu altı hastalık şu şekilde sayıldı:

  1. Toplumda ümitsizliğin hâkim olması
  2. Doğruluğun siyasi hayatta ölmesi
  3. Düşmanlık yapmayı sevmek
  4. Toplumu birlikte ayakta tutan nurani bağları bilmemek
  5. İsitbdadın (baskıcılığın) toplumun her kesiminde, yaygın olarak görülmesi.
  6. Bencil, kendisinden başkasını düşünmeyen bir toplum yapısının oluşması

Sağlıklı toplum, altı hastalıktan arınmış/kurtulmuş insanlardan oluşan bir toplumdur. Sağlıklı toplum olmanın çaresi bu altı hastalığın ilaçlarında gizlidir. Bunlar:

  1. Emel; yani ümit, Allah’ın rahmetinden ümidi kesmemek; daima ümitvâr olmak. Her olayda ve herkese karşı pozitif duygu beslemek
  2. Bireysel ahlâk ve toplumsal ahlâkta doğruluğu kökleştirmek
  3. Toplumsal bağların en güçlüsü olan dostluk ve muhabbeti canlandırmak
  4. Toplumsal nurani bağları (kardeşlik, muhabbet, yardımlaşma vb.) oluşturmak ve geliştirmek
  5. Yaygın bireysel baskıların, yönetimsel diktatörlüklerin ilacı olan milli iradeye dayalı meclis ve meşvereti güçlendirmek
  6. Himmeti yüksek, fedakâr ve gayretli bireyler yetiştirmek.

Açıklamada, söz konusu hakikatlerin Sosyal Bilgiler, Tarih, Sosyal Bilimlere ait tüm derslerde, müfredatlarda ve ders kitaplarında “Sağlıklı Toplum” başlığı altında işlenmesinin elzem olduğu belirtildi.

SİZ DE MÜFREDATA KATKI VERMEK İSTİYORSANIZ TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.