Eğer uyursak çabucak ölürüz

Eğer uyursak çabucak ölürüz

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında sivil yerleşim birimlerini hedef alması, birçok çocukta psikolojik travmalara neden oluyor.

Havadan, karadan ve denizden gece gündüz saldırıların devam ettiği Gazze'de anneler, bomba sesleri altında korkudan uyuyamayan çocuklarına uyku ilacı veriyor.
 
AA muhabirine konuşan 29 yaşındaki anne Muna Rıdvan, bomba sesleriyle titreyen 7 yaşındaki kızı Ravan'ı gecenin ilerleyen saatlerine rağmen uyuması için ikna edemediğini belirtti.
 
Kızının, "Eğer uyursak İsrail uçaklarının attığı füzelerden kaçamayız. Çabucak ölürüz" diyerek uyumayı reddettiğini vurgulayan Rıdvan, şunları söyledi:
 
"Çocuğun hayatı altüst oldu, gecesi gündüze, gündüzü geceye karıştı. İsrail bombalayacak korkusuyla geceleri uyuyamıyor, yaşadığı korku ve panik halini biraz olsun hafifletebilmek için ona uyku ilacı veriyorum."
 
Gazzeli anne Ummu Yefane ise İsrail saldırılarının başlamasından bu yana 9 yaşındaki oğlu Ahmet'in hareket ve tavırlarında büyük değişiklilerin meydana geldiğini dile getirdi.
 
Saldırıların evlerinde neden olduğu her sarsıntıda 9 yaşındaki oğlu Ahmed'in korkudan altına kaçırdığını belirten Ummu Yefane, çocuğunda istem dışı hareket bozuklukları da farkettiğini ifade etti.
 
Savaşta en çok çocukların zarar gördüğünü ve saldırıların başladığı ilk anlardan itibaren bu etkilerin farkedildiğini anlatan Gazze'deki Aksa Üniversitesi öğretim üyesi psikolog Derdah eş-Şair, şunları kaydetti:
 
"Savaş çocukları ya öldürüyor ya yaralıyor ya da ani ve kalıcı fiziksel ve psikolojik rahatsızıklara neden oluyor.  Çocukların annelerine aşırı bağlanmaları ve bir dakika için de olsa ayrılmak istememeleri, geceleri ter içinde korkuyla uyanmaları, savaşın etkisi nedeniyledir. Kabuslar gören çocuklar, bombalar ve ölüm ile karanlık arasında bir ilişki kuruyor. Korku nedeniyle altlarına kaçıran bazı çocuklarda hareket bozuklukları gibi rahatsızlıklar da görülebiliyor. Dolayısıyla çocukların, kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacak psikolojik destek almaları gerekiyor."
 
Savaşın neden olduğu kalıcı psikolojik etkilere de değinen Şair, "Bu süreçte çocukların kişilikleri de kötü etkilenir. Savaşa dair zihinlerinde acı fotoğraflar biriktirirler. Bu da duygusal eğilimleri ve davranışlarında olumsuz yönde değişikliğe neden olur" diye konuştu.
 
Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti. 
 
İsrail'in karadan, havadan ve denizden devam ettiği saldırılarda şu ana kadar 732 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 590 kişi yaralandı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.