Ege'deki göçmen ölümleri için Dikili'den yaşam zinciri

Ege'deki göçmen ölümleri için Dikili'den yaşam zinciri

İZMİR'in Dikili İlçesi'nde ilk olarak 'Türkiye'de ve Ortadoğu'da neler oluyor?' konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Ardından Ege Denizi'ndeki mülteci ölümlerine bir kez daha dikkat çekebilmek için deniz kıyısında 'Yaşam Zinciri' oluşturuldu. Ayrıca ölen mültecilerin anısına, Ege denizine karanfil bırakıldı.

Dikili Demokrasi Platformu tarafından Gazeteci-Yazar Celal Başlangıç ve Haluk Yurtsever'in katılımıyla Belediye Kültürevi'nde; 'Türkiye'de ve Ortadoğu'da neler oluyor?' konulu söyleşi gerçekleştirildi. CHP, HDP, ÖDP, Alevi Kültür Derneği, Dikili Kadın Platformu, Eğitim-Sen, Tüm-Bel-Sen ve SES üyeleriyle birlikte söyleşiyi izlemeye çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlikte konuşan Haluk Yurtsever, "Mülteci akımının kökeninde paramparça edilen Libya, paramparça edilen Suriye var. Bunu kim yaptı? Kendileri mi yaptı? Dünyanın emperyalist ülkeleri, Yugoslavya'yı böldükleri gibi arkasından Libya'yı, daha sonra Suriye'yi, ondan önce Irak'ı böldüler. Bölmeyi bırakın savaş var. İç savaş var. Kardeş kavgası var. Önce bunu yapıyorlar, sonra ise bunun meydana getirdiği büyük insan dalgasının kendi müreffeh yaşamlarına gelmemesi için duvarlar örüyorlar. Bu arada da muazzam rant ve kar alanı oluşturmuş oluyorlar. Çıkan haberleri izliyoruz ve insanlığımızdan utanıyoruz. Yapılan can yeleklerini görüyorsunuz. Bu işin ticaretini yapanlar var" dedi. 

Ardından konuşan Celal Başlangıç, bölgede edindiği izlenimlerini katılımcılarla paylaşarak, "Bugün doğuda ciddi anlamda bir iç savaş yaşanmakta, fakat bu karışıklık ülkenin batısına çok fazla yansımadığı için batıdaki insanlar yaşanan olaylara gerekli duyarlılığı maalesef pek gösteremediler" dedi.

YAŞAM ZİNCİRİ OLUŞTURULDU

Panelin ardından geçen hafta Dikili'de meydana gelen ve 30'dan fazla sığınmacının yaşamını kaybettiği göçmen ölümlerine bir kez daha dikkat çekebilmek amacıyla yaşam zinciri oluşturuldu. Dikili Nazım Hikmet Parkı önündeki kumsalda oluşturulan ve yaklaşık 150 kişinin katıldığı yaşam zincirinde, insanlar el ele tutuşarak 'Paylaşım savaşlarına hayır, asıl olan yaşamdır' pankartı açtı. 

Açıklama yapan Eğitim-Sen Dikili dönem sözcüsü Zülfüali Aras, "Dikili Emek ve Demokrasi Platformu olarak ilçemizde, ülkemizde ve dünyada yaşanan çocuk ölümlerine, sivil ölümlerine güvenli geçişi sağlamayarak insanların bu denizde boğulmasına sessiz kalan bütün yüreklere sesleniyoruz. Ve haykırıyoruz; ülkemizde, dünyada savaş istemiyoruz" dedi.

Dha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.