Ege Üniversitesi Kütüphanesi de 'Kırmızı Bayrak'lı Oldu

Ege Üniversitesi Kütüphanesi de 'Kırmızı Bayrak'lı Oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından engellilerin yaşamını kolaylaştıran mekanlar ve ulaşım araçlarına verilen "kırmızı bayrak", bu kez Ege Üniversitesi (EÜ) Kütüphanesi’nin oldu. Kütüphane, bu bayrağı göndere çeken 16. kuruluş olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’de ilk ve tek olarak İzmir’de hayata geçirilen kırmızı bayrak uygulaması, şehirde giderek yaygınlaşıyor. Engellilerin erişimine uygun mekanların sayısının arttırılmasını hedefleyen uygulamayla kırmızı bayrak alan son kurum EÜ Kütüphanesi oldu. Kütüphane, ENGELSİZMİR 2013 Kongresi’nden önce başlayan uygulamayla engellilerin erişimine uygun hale getirilen, kamuya açık faaliyet gösteren özel veya kamu kurumlarına ait açık ve kapalı mekanlar ile ulaşım araçlarına verilen kırmızı bayrağı almaya hak kazanan 16. kurum oldu.
 
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kırmızı Bayrak Komisyonu’nun istasyonlarda yaptığı denetimler sonucunda üç yıldızlı kırmızı bayrak verilmesi kararlaştırılan ilk kuruluş İzmir Metrosu olmuştu. Metro, bayrağı 2013 Aralık ayında almıştı.
 
Kırmızı Bayrak Komisyonu Büyükşehir Belediye Meclisi, İzmir Kent Konseyi, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği temsilcileri ile ortopedik, görme ve işitme engellilerle ilgili faaliyet gösteren dernek temsilcilerinden oluşuyor. Komisyon tarafından kırmızı bayrak almaya layık görülen kurum ve kuruluşlar şunlar: İzmir Metro A.Ş. (3 Yıldız), Torbalı Belediyesi-Suyun Başı Mesire Alanı (2 Yıldız), Torbalı Belediyesi-Engelsiz Yaşam Parkı (3 Yıldız), Bayraklı Belediyesi engelli hizmet aracı (3 Yıldız), Karşıyaka Belediyesi hizmet binası (1 Yıldız), Park Bornova Outlet Center (2 Yıldız), Farklı Cafe Restoran (1 Yıldız), Buca Hasanağa Bahçesi (1 Yıldız), Bergama Doğa Koleji Hizmet binası (1 Yıldız), Balçova 4 No’lu Nusret Fişek Aile Sağlığı Merkezi hizmet binası (2 Yıldız), İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler ve Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü engelli hizmet araçları (2 Yıldız), Bayraklı Kent Koleji ve Sosyal Destek Merkezi (1 Yıldız), İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’ne bağlı otobüsler (Beş model 3 Yıldız ve üç model 2 Yıldız), İzmir Büyükşehir Belediyesi Grand Plaza Genel Müdürlüğü’ne bağlı kafe ve restoranlar (İnciraltı Kafeteryası 2 Yıldız, Tarihi Havagazı Fabrikası 1 Yıldız, Âşık Veysel Rekreasyon Alanı Buz Pisti içerisinde yer alan kafeterya 2 Yıldız, Eşrefpaşa Hastanesi içerisinde yer alan kafeterya 1 Yıldız, Doğal Yaşam Parkı Kuğulu Kafe 1 Yıldız, Doğal Yaşam Parkı Develi Kafe 1 Yıldız, Yasemin Kafe ve Restoran 1 Yıldız), Forum Bornova (2 Yıldız) ve Ege Üniversitesi Kütüphanesi (1 Yıldız)
 
YILDIZLAR NEYİ TEMSİL EDİYOR?
 
Kırmızı bayrak 1, 2 ve 3 yıldızlı olmak üzere üç kategoride veriliyor. 1 yıldız, erişilebilirlik konusunda teknik şartnamede belirtilen kriterlerin en az yüzde 60’ını, 2 yıldız en az yüzde 75’ini, 3 yıldız ise en az yüzde 90’ını sağlayan, kamuya açık faaliyet gösteren açık veya kapalı mekanlar ile ulaşım araçlarına veriliyor.
 
KIRMIZI BAYRAK NASIL ALINIYOR?
 
Kırmızı Bayrak Komisyonu üyeleri arasından belirlenen Denetleme Komitesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yazılı başvuran kurum ve kuruluşlarda yerinde denetleme yapar ve denetleme raporunu komisyona sunar. Komisyon, tespit formunda aranan erişilebilirlik özelliklerinin niteliğine ve sayısına göre talebi yapan kuruma kırmızı .ayrak verilip verilmeyeceğine karar verir. Olumlu karar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin onayından sonra kesinleşir.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.