Edirne'deki Eski Camii 600 yaşında

Edirne'deki Eski Camii 600 yaşında

Osmanlı döneminin önemli mimari yapılarından biri olan Edirne’deki Eski Camii 600 yaşına girdi.

Kadri Kılıç'ın haberi:

Edirne’nin fethinden sonra burada inşa edilen ilk abide eser özelliğini taşıyan Eski Camii’nin inşaatı 1403 yılında Emir Süleyman döneminde başladı. Musa Çelebi tarafından yapımı sürdürülen tarihi yapı, Fetret Dönemi'ni sona erdiren Çelebi Mehmet tarafından tamamlandı. Ocak 1414 yılında tamamlanarak ibadete açılan Eski Camii, asırlara meydan okuyarak 600 yaşına girdi. Evliya Çelebi, Eski Camii için, seyahatnamesinde şu ifadeleri kullanmış: "Edirne'nin ta ortasında, bilginler topluluğu ve âyânın bulunduğu yerde inşa edilmiş muazzam bir camidir."

Caminin ibadete açılışının 600. yılı dolayısıyla Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından bazı etkinlikler düzenlenecek. Bu kapsamda 17 Ocak Cuma günü, cuma namazından önce mevlit okutulacak. Saat 13.00'te cami avlusunda 'Eski'den' isimli sergi açılacak. Ve saat 18.00'de ise Deveci Han'da Eski Camii konulu konferans verilecek.

Eski Cami'nin 600. yılını kutlamak amacıyla düzenleyecekleri etkinliklere tüm halkı davet eden Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, bazı kentlerde bir ulu cami dahi bulunmadığını belirtti. Edirne’nin bu anlamda şanslı bir şehir olduğunu anlatan Güneren, “Eski Cami, Üç Şerefeli Cami ve Selimiye Camii gibi üç ulu camimiz var. Kadim Vakıf abide Eski Camii ise 600 yıllık ömrü itibarıyla ayrı bir öneme sahip. İnşa edildiği Fetret Devri, karışıklık ve çok başlılığın hakim olduğu bir dönem olmasına rağmen böylesine bir eserin inşa edilebilmiş olması da, bu coğrafyanın Türk Yurdu olması noktasındaki kararlılığı göstermesi açısından önemli." dedi.

İnşa kitabesine göre Miladi 1414 yılının Ocak ayında ibadete açılan caminin bugün tam 600 yaşında olduğunu ifade eden Güneren, sözlerini şöyle tamamladı: "Cuma günü tüm değerli vatandaşlarımızı, cuma namazı öncesi okunacak mevlidimize, namaz sonrası cami avlusunda açılacak sergimize, akşam da Deveci Han'daki konferansımıza bekliyoruz. 'Osmanlı Mimarisinin Gelişimi İçinde Edirne Eski Cami' konulu konferansımızı, İstanbul Üniversitesi'nin değerli öğretim üyelerinden Ahmet Vefa Çobanoğlu Hocamız verecek."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.