Edirne'de taşkında mahsur kalanlar tahliye edildi

Edirne'de taşkında mahsur kalanlar tahliye edildi

Meriç ve Tunca nehirlerindeki taşkınlar nedeniyle mahsur kalanlar, askeri helikopterle tahliye edildi. Çok sayıda bölgeyi sular altında bırakan Meriç Nehri'nde debi düşüşe geçti.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Tunca Köprüsü çevresindeki incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen kar ve yağmur sularıyla Meriç Nehri'nin debisinin oldukça yükseldiğini belirtti.

Debinin seviyesinin bin 800'ü geçmezken 2 bin 12 metreküpe ulaştığını aktaran Şahin, "Bunun için gerekli çalışmalarımız tamamlanmıştır. İki askeri Skorsky helikopteri nakliye ve tahliye işlemleriyle meşgul" diye konuştu.

Yunanistan'da Bosna köyün karşısındaki köylerinin de sel felaketine maruz kalması üzerine yetkililerin suyun kesilmesini istediğini ifade eden Şahin, "Biz de suyun kesilmesiyse tabii ki mümkün değil. Yarın ne talepleri varsa biz helikopter marifetiyle oraya yardım edeceğiz. Bu da Türkiye için tabii ki bir jest olacaktır" diye konuştu.

Taşkının Karaağaç Mahallesi'ni tehdit etmesi üzerine kot olarak düşük seviyede ve nehre yakın kısımdaki bazı evler tahliye edildi. Bu evlerde yaşayan 50 aile Karaağaç Mustafa Necati İlkokulu'na yerleştirildi.

Debi düşmeye başladı

Öte yandan, DSİ'nin son ölçümlerine göre, Meriç Nehri'nin debisi saniyede 2 bin 101 metreküpe ulaştıktan sonra düşüşe geçti.

Nehir suyunun taşkını nedeniyle  Meriç, Tunca, Fatih, Saraçhane, Gazimihal ve Yalnızgöz köprüleri hala trafiğe kapalı.

Köprülerle geçiş yapılan Karaağaç Mahallesi ve Lozan Caddesi'ne tek ulaşım helikopterle sağlanıyor. Nehrin debisinin trafiğe uygun şekilde düşüş göstermesi halinde Karaağaç'a ulaşımın zırhlı personel taşıyıcılarla yapılacağı öğrenildi.

Meriç Nehri kenarındaki işletmeler, Adalet Kasrı, Sarayiçi Er Meydanı, Tunca Köprüsü'nün bir kısmı ve Gazimihal Köprüsü'nün tamamına yakını ile Fatih ve Kanuni köprüleri de su altında bulunuyor.

Bulgaristan ve Edirne'de yağışın olmaması durumunda debilerin düşmesi bekleniyor.

Öte yandan, Kızılay seyyar mutfağıyla Tunca Nehri kenarında UMKE, AFAD ve sağlık çalışanlarına çorba ikram ediyor.

Taşkın nedeniyle herhangi bir olası duruma karşın İstanbul Büyükşehir ve Maltepe belediyelerinin ekipleri de Tunca Nehri kenarında hazır durumda bekliyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.