Edirne’de okullarda obeziteye bisikletli savaş

Edirne’de okullarda obeziteye bisikletli savaş

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde,“Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Programı” çerçevesinde imzalanan protokolle geçtiğimiz aylarda dağıtılan 600 bisikletin ardından 60 bisikletin daha dağıtımı yapıldı.

Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu'nda dün gerçekleştirilen törenle merkez ilçedeki okullara 16, Havsa'ya 8, Keşan'a 12, Meriç'e 8, Süloğlu'na 9 ve Uzunköprü ilçesindeki okullara da 12 adet bisiklet olmak üzere toplam 60 bisiklet dağıtıldı. Törene Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pişkin, İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bahattin İlter, İl Jandarma Komutanı Kamuran Ersan ve İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan'ın yanısıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerinin arttırılması, okullarda beden eğitimi dersi, spor ve fiziki etkinlikler dersi eğitim programı çerçevesinde bisikletin aktif olarak kullanılmasının amaçlandığı proje kapsamında konuşan olarak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bahattin İlter, çağımızda ortaya çıkan hastalıklarının büyük bölümünün hareketsizlikten ve obeziteden kaynaklandığına işaret ederek, şunları söyledi;
“Modern Sağlık Hizmetleri neticesinde son 10-15 yılda artık bulaşıcı hastalıklar ağırlıklı olmaktan ziyade kronik hastalıklar, insan vücudunun kendi kendisine veya dış etkenler sebebiyle ortaya çıkan hastalıklarla karşılaşılmaktadır. Bu hastalıkların önemli bir kısmı da dengesiz beslenme ve hareketsizlikten kaynaklanmakta. Geçtiğimiz aylarda Trakya Üniversitemiz ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz'ün kullanımına toplam 600 adet bisiklet sunmuştuk. Bu dönem, şimdiki etapta 60 tane 2015 yılı sonlanmadan 200 tane daha bisiklet dağıtarak çocuklarımızın bu alışkanlığını kazanmalarını sağlamaya çalışacağız.”
İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu da hareketsizlik ve obezite üzerinde durarak; “Neden bakanlığımız bisiklet dağıtıyor? Çünkü obezite ve şişmanlık ülkemizin gelişmekte olan birinci sağlık problemidir. 
Günümüz şartlarında ulaşım imkânlarının da artmasıyla beraber ne yazık ki hareketsiz yaşam daha da fazlalaşmış ve buna beraber dengesiz ve düzensiz beslenme de eklendiği zaman ne yazıkki şişmanlığa yani obeziteye neden olmaktadır. Obezite de bir çok metabolik hastalıklara sebep olmaktadır. Biz bu nedenle bakanlığımızın ilimizde uyguladığı bisiklet dağıtımlarını çok önemsiyoruz” dedi. 

İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ise dağıtılacak bisikletlerle sporun yaygınlaşmasını hedeflediklerini belirterek; “Düzenli olarak bisiklete binmenin, şişmanlık, stres, metabolizma hastalıkları, sırt ağrıları, yüksek tansiyon gibi vücuttaki olumsuzlukları giderdiği, daha sağlıklı ve mutlu insan yarattığı yapılan birçok araştırmada ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte dayanıklılık gücümüzü arttırması, stresle baş etmemizi sağlaması, kuvvet gelişiminden sonra yağ yakımı ve dolayısıyla kilomuzu kontrol etmemizi sağlaması, kondisyonumuzu arttırması, gençlerde çağımızın hastalığı olarak görülen obeziteden kurtulmamızı sağlaması bisiklete binmenin yararları arasında sayılabilir” şeklinde konuştu. 

Törende son olarak konuşan Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç da bisikletin aynı zamanda bir ulaşım aracı olduğuna değinerek, Edirne'de bisikletle ulaşım için gerekli alt yapının özlenen seviyelerde olmadığına değindi. Tanç; “Sağlık Bakanlığımız'ın bu projesi ülke genelinde uygulanıyor. Bisikleti sadece bir hareket, spor aracı olarak değil aynı zamanda bir ulaşım aracı olarak biliyoruz. Ancak ulaşım aracı olarak kullanılabilmesi mutlaka alt yapının da ona göre düzenlenmesini gerektiriyor. Bu anlamda özellikle son yıllarda yerel yönetimlerimiz de önemli çabalar içindeler. Fakat özlediğimiz seviyede bir alt yapının olduğunu söylemek pek mümkün değil. Diliyorum kısa sürede bu da mümkün olur” ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.