Edirne’de Göletler Kurudu

Edirne’de Göletler Kurudu

Edirne’nin Süloğlu İlçesi'nin köylerindeki tarımsal arazileri sulamak üzere kurulan, Keramettin ile Sülecik göletlerinde su seviyesi düşerek kuruma noktasına geldi.

Edirne’de 25 yıl önce Süloğlu'ndaki 6 köyün yaklaşık 7 bin dekar tarım alanını sulamak için yapılan Keramettin ve Sülecik göletlerinin neredeyse dibi göründü. Keramettin Göleti'nde suyun 25 metre çekilmesiyle depoladığı su 216 bin metreküpten 40 bin metreküpe düştü. Sülecik göletindeki su miktarı ise 150 bin metreküpten 30 bin metreküpe düştü. Göletlerde su miktarının azalması ile adacıklar oluştu.

Son yılların en kurak dönemini yaşadıklarını söyleyen Keramettin Köyü Muhtarı ve Sulama Kooperatifi Başkanı Erdoğan Uzun, "Bu kış neredeyse hiç yağış olmadı. Bizi büyük bir susuzluk, kuraklık, tehlikesi bekliyor. Göletteki su ile tarlamıza ektiğimiz mahsullerimizi sulamamız imkansız. Mart ayında bölgemizde yaklaşık 3 bin dekar mısır ekimi yapılacak. Mısır ektiğinizde sürekli sulamanız gerekiyor. Göletteki suyla bırakın 3 bin dekarı 300 dekar mısırı sulayamayız. Bu yıl mısır ekmemiz zor. Ben 47 yaşındayım böyle bir kurak kış geçirmedim" dedi.

Köyde yaşayan 58 yaşındaki üretici Ahmet Ata ise geçen yıl kar ve yağmur yağışı nedeniyle sorun yaşamadıklarını anlatarak, "Bu yıl kar yağmadı. Sıcak ve yağışsız geçen kış ayları göletlerimizde yeterli su toplanmamasına neden oldu" diye konuştu.

Sülecik Köyü Sulama Kooperatif Başkan Yardımcısı Birol Çelebi ise göletteki su miktarının hayvanlar için bile yeterli olmadığını söyledi. Çelebi, "Tarım alanlarının sulanmasından vazgeçtik. Köyümüzün ineklerine versek yetmez. Kışın böyle sıcak geçmesi yazın ekeceğimiz mahsuller için bizi düşündürüyor. İşimiz dualara kaldı" dedi.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.