Edirne'de çiftçi buğdayda büyük verim bekliyor

Edirne'de çiftçi buğdayda büyük verim bekliyor

Edirneli çiftçiler, 400 bin dönümlük alanda ekili olan buğday veriminin bu yıl tavan yapmasını ve rekor üretim beklediklerini açıkladılar.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, “Yağışlar nedeniyle Romanya, Bulgaristan, Macaristan’da buğday da hastalıklar var. Böyle zamanlarda dünyada emtia fiyatları tavan yapıyor. Edirne’de iyi bir verim alacağımızı düşünüyoruz, 400 bin dönüm buğday ekili durumda" dedi.
Türkiye’nin bir çok bölgesinde kuraklık yaşanırken, Trakya’da son bir haftadır aralıklarla süren yağmur yağışı özellikle buğday tarlalarında ürünlerin yatmasına neden oldu. Buna rağmen çok büyük verim beklenen buğday ekili alanlarda 10 gün sonra yapılacak hasatla büyük verim alınması planlanıyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, çiftçilerin hastalıklarla mücadele etmeyi öğrendiğini ve bu yılki verimin rekor bir seviyeye ulaşacağını söyledi.
Edirne'de 400 bin dönüm tarlada buğday ekili olduğunu açıklayan Yorulmaz, “Buğday tarlalarında hiçbir hastalık şuanda mevcut değil. Çok güçlü olan buğday yağmur ve rüzgarlarla birlikte yaktı. Pas ya da karakök hastalığı yok. Türkiye’de Marmara bölgesi ekimin yüzde 5’ni yapmasına rağmen üretimin yüzde 20’sini gerçekleştiriyor. Yani ne kadar elit topraklarda üretim yaptığımız ortaya çıkıyor. Bu toprakların kıymetini herkesin bilmesi gerekiyor. Edirne çiftçisi hastalıklarla mücadele etmeyi öğrendi. Diğer bölgelerin kurak olması nedeniyle bizim bölgemiz popüler bir bölge haline geldi. Bu yıl verim ve kalite yüksek olacak. Süper bir buğday var. Yağışların getirdiği olumsuzlar olabilir. Yaklaşık 10 gün sonra hasat başlayacak, eğer havalarda açarsa. Bu yıl rekor bir hasat bekliyoruz" dedi.

EKMEK FİYATLARINA ZAM GELEBİLİR

Bu yıl Türkiye’de yaşanan kuraklıklar nedeniyle büyük bir buğday açığı yaşanacağını anlatan Yorulmaz, yaklaşık 13 milyon ton buğday üretimi olacağını tahmin ettiğini kaydederek, “Türkiye bu yıl 12-13 milyon ton buğday üretilecek. Burada bir 5 milyon ton kadar açık olacak gibi. Ofisler satmadığı ve stokta tuttuğu buğdayları da satmak durumunda kalacak. Türkiye’de buğday sıkıntısı olacak. Türkiye’de en ucuz şeyin ekmek olması gerektiğini düşünüyorum ve fiyatları belki 5-10 kuruş yükselebilir. Ama bu da masrafların yükseldiği zamanlarda olur. Yağışlar nedeniyle Romanya, Bulgaristan, Macaristan hastalıklar var. Böyle zamanlarda dünyada emtia fiyatları tavan yapıyor. Edirne’de iyi bir verim alacağımızı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz yılki buğday hasadında çiftçiler dönüm başına ortalama 500 kilogram verim almıştı.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.