Edebiyatçılarımız manevi değerlerde birleşiyor

Edebiyatçılarımız manevi değerlerde birleşiyor

Beyazıt Ramazan Sohbetleri’nin bu yılki son konuşmacısı olan ve “Türk Edebiyatında Kadir Gecesi” başlıklı bir konuşma yapan edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım, “Kadir Gecesi, Edebiyatçılarımızın hürmette birleştiği ve yazmakta yarıştığı nadir konulardan

Risale Haber - Haber Merkezi 
 
Türkiye Diyanet Vakfı'nın organize ettiği ve İBB Kültür A.Ş.'nin katkılarıyla düzenlenen 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, önceki yıllarda olduğu gibi Ramazan’ın kitapla olan ilişkisini vurgulayan bir organizasyon oldu. 23 Temmuz Çarşamba Kadir Gecesi sona eren fuarda, Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde yapılan ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) katkılarıyla organize edilen Beyazıt Ramazan Sohbetleri’nin bu son gününde ESKADER Kurucu Başkanı edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım sohbeti vardı. “Türk Edebiyatında Kadir Gecesi” başlıklı bir konuşma yapan Yardım, edebiyatımızın seçkin simalarına ait derlediği güzide satır ve mısraları dinleyenlerle paylaşarak edebiyatımızın bu alandaki zenginliğini ortaya koydu ve Kadir Gecesi’ne özel kaleme aldığı duayı dinleyicilerin âminleri eşliğinde seslendirdi.   Takdimini 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Basın Danışmanı ve ESKADER Genel Sekreteri Elif Sönmezışık’ın gerçekleştirdiği toplantıda Mehmet Nuri Yardım’ı, ESKADER Başkanı Şerif Aydemir ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birçok yazar ve şair yalnız bırakmadı ve kısa birer konuşmayla katkıda bulundu. Toplantının sonunda Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Osman Sarıköse Beyazıt Ramazan Sohbetleri ve fuar ile ilgili bir kapanış konuşmasını yaptı.
 
BOYNUMUZUN BORCU
 
Büyük acıların yaşandığı zor günlerden geçtiğimizi belirterek sözlerine başlayan Mehmet Nuri Yardım, başta Gazze olmak üzere İslam ve Türk coğrafyasının birçok bölgesinde Müslümanların hayatlarının hiçe sayılarak katledildiklerini söyledi. “Bizim onlar için neden bu kadar endişelendiğimizi sorgulayanlar Çanakkale’ye gittiklerinde orada bütün bu coğrafyanın askerlerinin savaşmış olduğunu görebilirler. Onların burada ne işi varsa bizim de onlarla bu bağı kalben bile olsa sürdürmemiz boynumuzun borcudur.”  diyen Yardım, öldürülen çocukların da bizim çocuklarımız olduğunu ifade etti. Bu mesajların ardından Kadir Gecesi’nin şair ve yazarlarımızın en çok dile getirdikleri konulardan biri olduğuna ve Türk edebiyatında geniş yer tuttuğuna dikkat çeken Mehmet Nuri Yardım, bu durumun aydınlarımızın ortak değerlere sahip olduğunun bir göstergesi olduğunu dile getirdi. İlk olarak Ziya Şakir’in Osmanlı Döneminde İstanbul Ramazanları isimli eserinden Kadir Gecesi’ne dair satırlar alıntılayan Yardım, Ramazan’ın ve Kadir Gecesi’nin atfedilen kutsiyetten ötürü birçok esere, şiire konu olduğunu belirterek manilerden örnekler verdi.
 
EN MUTLU GECE
 
Kur’ân’dan Kadir Gecesi ile açıklamalarının bulunduğu ayetleri okuyan Mehmet Nuri Yardım, “Bin geceden daha hayırlı olduğunu bildiğimiz bu gecede özellikle duaya çok ihtiyacımız var. Kusurlu hareketlerimizin telafisi de böyle gecelerde mümkün.” diyerek Arif Nihat Asya, Mehmet Kantarcı, Cemal Oğuz gibi şairlerinin Kadir Gecesi konulu şiirlerini okudu. Kadir Gecesi’nin nesirdeki yansımalarını da aktaran Yardım, Sâmiha Ayverdi ile yapılmış bir röportajdan alıntılar yaparak Kadir Gecesi’nin maiyetini anlatan cümleleri sıraladı ve Nihad Sâmi Banarlı’nın İstanbul’da yaşanan Kadir Gecelerini anlattığı satırları okuyarak “İslam âleminin en mutlu gecesi” olarak tanımladığını kaydetti. Banarlı’nın manevi dünyası zengin ve maneviyat dünyamızı en iyi anlatan yazarlarımızdan olduğunu söyleyen Mehmet Nuri Yardım, Yahya Kemal’den Süleymaniye’nin uhrevi havasını anlatan mısraları seslendirdi. “Osmanlı hükümdarları Kadir Gecesi’ni Ayasofya’da geçirirdi. Bu bir gelenekti. Diliyoruz ki, Ayasofya Kadir Gecelerinin ihya edildiği günlere geri döner.” diyen Yardım, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
DİNÎ YAŞAYIŞLARI ÖNE ÇIKARILMALI
 
“Banarlı kitaplarında ‘Biz İslam’la varız’ mesajını vermiştir. İslam’la şereflenmiş Türk milleti, aynı zamanda İslam’a en çok hizmet eden millet olmuştur. Sanatta ve mimarideki üstün çalışmalarıyla medeniyet meydana getirerek İslam’a yaptığı hizmetleri açıkça ortaya koyuyor. Halit Fahri Ozansoy’un da Gülistan ve Harabeler kitabında kıymetli gecelere atfen yazdığı mısralar mevcuttur. Sultan Ahmet Camii’nde babasıyla geçirdiği Kadir Gecesi’ne dair hatırasını anlatır ve çocuklara artık böyle geceler yaşatılıp yaşatılmadığını sorgular. Neredeyse bütün önemli edebiyatçılarımız dinî bir atmosfer içinde büyümüş. Yahya Kemal, Ömer Seyfeddin, Refik Halid gibi kıymetli edebiyatçılarımız Ramazan’ı idrak ederek büyümüştür. İlk namazlarını ve oruçlarını büyük bir heyecan içinde anlatmışlardır. Bu yazarlarımızın böylesi manevi yönleri de unutturulmamalı ve öne çıkarılmalı ki örnek aldığımız yazarların nasıl büyüdüğünü çocuklarımız da bilsinler. Sezai Karakoç, ‘Kadir Gecesi kâinata anlamını getiren gecedir. Gecelerin de bir imamı vardır. Gecelerin imamı en büyük imam Kur’ân-ı Kerim’i kalbinde taşıyan Kadir Gecesi’dir.’ demiştir.”
 
MİLLETÇE AYDINLANIYORUZ
 
Dinleyiciler arasında bulunan gençlerden yaşayan büyüklerimizi sık sık ziyaret etmeleri tavsiyesinde bulunan Mehmet Nuri Yardım, çoğu ile aynı şehirde yaşama avantajını değerlendirmeleri gerektiğini söyledi. Merhum şair Dilaver Cebeci’nin yanı sıra yaşayan şairlerimizden Mahir Pekşen ve Nihat Malkoç’un Kadir Gecesi için yazdıkları şiirleri okuyan Yardım, din büyüklerimizin Ramazan ve Kadir Gecesi hakkında yazmış oldukları eserler ve metinlerin de okunması gerektiğini belirtti. Türkiye’de kitap fuarlarının giderek yaygınlaştığı konusuna da değinen Mehmet Nuri Yardım, “Anadolu’nun hemen her ilinde kitap fuarları açılıyor. Son dört yıldır Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nda düzenlenen Beyazıt Ramazan Sohbetleri birçok değerli şahsiyeti konuşmacı olarak ağırlıyor. Buna şükretmek gerekir. Çok yakın zamana kadar yalnızca İstanbul ve Ankara’da kitap fuarları varken bu noktaya gelmiş olması gerçek aydınlanma olarak görülmelidir. Türkiye dünyada en çok kitap üreten 16. ülke konumuna geldi.” diyen Yardım, Kadir Gecesi için özel olarak kaleme aldığı duayı dinleyicilerin âminleri eşliğinde okudu.
 
FUAR GELİŞEREK DEVAM EDECEK
 
Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Genel Koordinatörü yaptığı kapanış konuşmasına dinleyicilerin Kadir Gecesi’ni tebrik ederek başladı. “Diyanet İşleri Başkanlığımızın önderliğinde Türkiye Diyanet Vakfı Vakıf Fuarcılık tarafından organize edilen ve bu yıl 33’üncüsü gerçekleşen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nın sonuna gelindi. Her Kadir Gecesi’nde fuarı nihayetlendirmek artık bir geleneğe dönüştü. Nice nice yıllarda böyle organizasyonlarda buluşabilmeyi diliyoruz. Beyazıt Ramazan Sohbetleri’ni dört yıldan bu yana ESKADER’le gerçekleştiriyoruz. ESKADER Kurucu Başkanı Mehmet Nuri Yardım ve ESKADER Başkanı Şerif Aydemir’e sarf ettikleri samimi çaba ve gösterdikleri özen için çok teşekkür ediyorum.” diyen Sarıköse,  Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ni fuar boyunca sohbetler için tahsis eden İl Kültür Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili’ye ve fizikî şartları temini için Kütüphane Müdürü Lütfi Uğuz’a teşekkür ederek sohbetlerin çok nezih ve yakışır bir ortama taşındığını ifade etti.  Fuarın tanıtım ve işleyişine katkıda bulunan herkese de tek tek teşekkür eden Sarıköse, okuyucu yazar ve yayıncıların memnuniyetle karşıladıkları organizasyonun daha da genişleyerek devam edeceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.