Eczaneden ilaç almak artık güvenli

Eczaneden ilaç almak artık güvenli

Afyonkarahisar Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Sağlık Bakanlığı’nın yeni uygulaması ile eczaneden ilaç almanın artık daha güvenli olacağını söyledi.

Yemenici, teknolojinin de katkısıyla bundan böyle eczaneden alınan ilaçların sorgulanarak kayıtlı mı, son kullanma tarihi geçik mi, piyasadan toplatılmış mı gibi soruların cevaplarının anında öğrenilebileceğini belirtti.

İlaç Takip Sistemi (İTS)’nin mobil uygulamasının bakanlık ve özel bir firma işbirliği ile hizmete girdiğini söyleyen Yemenici, “İnternet bağlantısı olan İOS ya da Android işletim sistemli cihazlar (tablet pc, cep telefonları) ile ilacın barkodu okutularak ilacın Bakanlığımız kayıtlarında olup olmadığına ve güncel bilgilerine hemen ulaşılabilecek.” dedi.Yemenici, sorgulamayı yapabilmek için gerekli olan uygulamanın Apple Store ya da Google Market’ten ücretsiz olarak indirileceğini vurgulayarak sorgulamanın barkodu okutarak ve ya ilgili siteye elle yazarak da yapılacağını ifade etti.

Yemenici bu uygulama ile ilaç sorgulandığında ilaç hakkında 4 ayrı sonuca ulaşılacağını kaydederek şu açıklamayı yaptı: “Elimizdeki uygun cihazlar ile ilacımızı sorgulattığımızda sistem bize 4 sonuçtan birini verecektir. Eğer ilaçla ilgili bir sıkıntı yoksa sistem ‘ilacınız sistemde kayıtlıdır.” Yemenici, ilacın son kullanma tarihinin geçmiş olması durumunda da ''ilacın son kullanma tarihi geçmiştir, ilacı aldığınız eczaneye durumu bildiriniz'' şeklinde ikaz geleceğini anlattı. İlacın sahte olması durumunda ise uygulama ''İlaç sistemde kayıtlı değildir, lütfen durumu bildiriniz'' şeklinde uyarı vereceğini ifade eden Yemenici, bu durumda sistemde ‘bildir’ butonu çıkacağını vatandaşın bunu bildirmek isterse merkeze iletebileceğini dile getirdi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.