Ebu Ayn'ın ölüm sebebi darp

Ebu Ayn'ın ölüm sebebi darp

Filistinli bakan Ebu Ayn'ın "darp, göz yaşartıcı gaz ve İsrail askerleri tarafından zamanında hastaneye nakledilmesine engel olunması" sonucu hayatını kaybettiği belirlendi.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Yahudi Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu Başkanı Ziyad Ebu Ayn'ın "darp, göz yaşartıcı gaz ve İsrail askerleri tarafından zamanında hastaneye nakledilmesine engel olunması" sonucu hayatını kaybettiği belirlendi.
 
Filistin Sivil İşler Bakanı Hüseyin eş-Şeyh, Filistin'in Sesi Radyosu'na yaptığı açıklamada, Filistinli, Ürdünlü ekiplerin yanı sıra İsrailli bir doktorun da bulunduğu heyetin yaptığı otopsi sonucu, Ebu Ayn'ın "öldürüldüğü" sonucuna varıldığını belirtti.
 
Sonuçlara göre Ebu Ayn'ın ölümüne "darp, göz yaşartıcı gaz ve İsrail askerleri tarafından zamanında hastaneye nakledilmesine engel olunmasının" neden olduğunu ifade eden Şeyh, otopsi sonuçlarının Filistinli ve Ürdünlü ekip tarafından imzalandığını, otopsinin profesyonelce yapıldığını onaylayan İsrailli doktorun ise süre talep ettiğini kaydetti.
 
"İsrail'in otopsi sonucundan şüphe duymaması için İsrailli doktorun da heyetin içerisinde yer almasını onayladık"  diyen Şeyh, "Filistin yönetimi, otopsiyi İsrail'in Ebu Kebir Enstitüsü'nde yapmayı kabul etmedi. Otopsi işlemlerinin, Kudüs Üniversitesi'nin Adli Tıp Merkezi'nde yürütülmesinde ısrar etti ve otopsi burada yapıldı" ifadelerini kullandı.
 
Şeyh, söz konusu raporun "İsrail'in suçlanması için bir belge niteliğinde olacağını" söyledi.
 
Cenazesi bugün toprağa veriliyor
 
Ebu Ayn için Filistin yönetiminin Ramallah'taki merkezinde  Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, milletvekilleri ve bakanların da katılacağı bir cenaze töreni düzenlenmesi, törenin ardından "Eş-Şüheda" mezarlığında toprağa verilmesi bekleniyor. Abbas, bu akşamFilistin yönetimi merkezinde taziyeleri kabul edecek.
 
Filistin'de bakan statüsünde kabul edilen Yahudi Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu Başkanı Ebu Ayn, Ramallah'ın kuzeyindeki Turmusayye beldesinde İsrail güçlerinin Yahudi yerleşim birimlerini protesto eden gruba müdahalesi sırasında yaşamını yitirmişti. Göz yaşartıcı gaza maruz kalan Ebu Ayn'ın, "bir İsrail askerinin dipçikle göğsüne vurması sonucu" hayatını kaybettiği iddia edilmişti. 
 
Ziyad Ebu Ayn kimdir?
 
Yahudi yerleşim birimleri ve ayrım duvarına karşı faaliyet gösteren dört çocuk babası Ziyad Ebu Ayn 1959 yılında dünyaya geldi.
 
ABD ve İsrail hapishanelerinde toplamda 13 yıl tutuklu kalan Ebu Ayn, 1979'da "silahlı saldırılar düzenlemek" suçlamasıyla İsrail gizli servisi Mossad ve ABD istihbaratınca yakalanmış, Chicago Hapishanesi'ne konulmuştu. ABD yönetimi Filistinli Bakanı, salıverilmesi için BM'den çıkan kararlara rağmen 1981'de İsrail'e teslim etmiş, İsrail yargısı da bir sene sonra hakkında müebbet hapis cezası vermişti. Ebu Ayn, 1983'teki esir takası anlaşmasında serbest kalacağı sırada kaçırılmış, ancak 1985'teki anlaşmayla özgürlüğüne kavuşabilmişti.
 
Filistin Sanayiciler Birliği Üyeliği, Batı Şeria Denetim Kurulu Genel Müdürlüğü, Fetih Hareketi Yüksek Komitesi Üyeliği, Esirler Bakanlığı Müsteşarlığı gibi görevlerde bulunan Ebu Ayn, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından 10 Şubat'ta Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Yahudi Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu Başkanı olarak tayin edilmişti. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.