Ebola virüsü hala yayılıyor mu?

Ebola virüsü hala yayılıyor mu?

BM Ebola Salgını Koordinatörü Nabarro: "Vaka sayısı azaldı ama salgın en az 50 bölgede hala yoğun olarak görülüyor"

Birleşmiş Milletler (BM) Ebola Salgını Koordinatörü David Nabarro, Batı Afrika ülkelerine yaptığı 10 günlük ziyaretin ardından Gine, Liberya ve Sierra Leone'da hala Ebola salgınının yoğun olduğu en az 50 bölge bulunduğunu ancak genel olarak vaka sayısında azalma görüldüğünü söyledi.

Nabarro, hastalığın tamamen yenileceğine inandığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) geçen hafta Gine, Liberya ve Sierra Leone'deki Ebola vakalarının azaldığı yönündeki raporunu "iyi haber" şeklinde değerlendiren Nabarro, buna rağmen hala endişe verici sayıda yeni vaka bulunduğunu kaydetti. Nabarro, farklı bölgelerde ortaya çıkan yeni salgın noktalarının, varlığından haberdar olunmayan birçok vakaya işaret ettiğini ifade etti.
Nabarro, virüsün bulaşma yolunun yerel topluluklar tarafından hala tam olarak anlaşılamaması nedeniyle 50 "mikro-salgının" beklendiğini belirtti.

Salgını önlemenin yolunun "yerel toplulukları iyileştirme ritüelleri ile cenaze ve defin uygulamalarını değiştirmeye ikna etmek" olduğunu vurgulayan Nabarro, bazı durumlarda tek bir cenazede 50 kişiye virüs bulaştığına dair ellerinde kanıt bulunduğunu kaydetti.
Nabarro, bu konuda yürütülen ulusal ve uluslararası kampanyaların işe yaradığını ve Liberya, Sierra Leone ve Gine'nin birçok bölgesinde yerel toplulukların Ebola hastaları konusundaki tutumlarında değişiklik görmeye başladıklarını söyledi.

DSÖ'nün verilerine göre, üç Batı Afrika ülkesinde şimdiye kadar 21 binden fazla Ebola vakası görüldü ve salgından ölenlerin sayısı 8 bin 300'ü aştı. Sierra Leone'de 3 bin 62, Liberya'da 3 bin 538, Gine'de ise bin 814 kişi Ebola virüsünün neden olduğu hastalıktan öldü.

Kaynak : AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.