Ebola salgınının başka ülkelere yayılma riski var

Ebola salgınının başka ülkelere yayılma riski var

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Jasareviç, Ebola salgınının düşük de olsa başka ülkelere yayılma riski bulunduğunu söyledi.

AA muhabirinin Ebola salgınına ilişkin sorularını yanıtlayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarık Jasareviç, çok ciddi bir salgın ile karşı karşıya olunduğunu vurguladı. Salgının Gine, Sierra Leone, Liberya ve Nijerya gibi Batı Afrika ülkelerinde görüldüğünü belirten Jasareviç, bugüne kadar bin 600'den fazla Ebola vakasının bildirildiğini ve 880'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.
 
Ebola salgını ile savaş için ülkelerin yeteri kadar tedavi merkezine sahip olması gerektiğine işaret eden Jasareviç, "Tedavi merkezine erken gelen hastaların hayatta kalma şansları artıyor. Ayrıca tedavi merkezine gelen kişiler, aile üyelerinin yaşamlarını da tehlikeye atmamış oluyor. Hastalığa yakalananların çoğu ya hasta olan aile ferdine bakan kişiler ya da uygun korunma malzemesi olmadan tedavi uygulayan sağlık personeli" dedi.
 
Jasareviç, salgının yaşandığı ülkelerde yeterli sayıda eğitimli ve bu hastalığa müdahale edecek ekipmanlara sahip sağlık çalışanı olması gerektiğini ifade ederek, "Şu ana kadar hastalığın bulaştığı 100'den fazla sağlık çalışanı var. Bunun durması lazım" diye konuştu.
 
Hastaya temas edenlerin üç hafta izlenmesi gerekiyor
 
Hasta insanla doğrudan ve yakın temasta bulunmuş herkesin durumunun üç hafta boyunca izlenmesi gerektiğine işaret eden Jasareviç, "Ebola sudan veya havadan geçmiyor, hastaların vücut sıvıları yoluyla yayılıyor" dedi.
 
Jasareviç ayrıca Ebola konusunda toplumun bilgilendirilmesinin önemine dikkati çekti ve halkın sağlık kuruluşları ile işbirliği içinde olmalarının sağlanması gerektiğini vurguladı.
 
DSÖ, Ebola ile savaş başlatacak 
 
DSÖ'nün diğer yardım kuruluşları ile elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığını dile getiren Jasareviç, yeni bir " Ebola ile savaş planı" başlatmakta olduklarını ve bugün DSÖ Acil Durum Komitesi'ninEbola konusunda toplantı yapacağını kaydetti.
 
Jasareviç, Ebola salgınının Avrupa veya başka ülkelere yayılma olasılığı konusunda ise "Çok düşük de olsa, evet, böyle bir risk var" dedi.
 
Ebola virüsünün bulaşma şekli açısından çok hareket halinde olmadığına işaret eden Jasareviç, buna rağmen Nijerya'ya giden bir kişinin hastalığı başka bir ülkeye taşıyarak hastalığın başka insanlara bulaşmasına neden olduğunu anımsattı. Ülkelerin çıkış noktalarında hastalık taraması yaptıklarını aktaran Jasareviç, görüldüğünde anlaşılacak kadar hasta olan insanların seyahat etmemesi gerektiğini kaydetti.
 
Jasareviç, "Bu salgını sona erdirmenin yolu salgının kaynağına inmek ve salgından etkilenen insanların önlem almasını sağlamak" diye konuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.