Ebeveyni kısa boylu çocuklar doğru beslenmeyle uzuyor

Ebeveyni kısa boylu çocuklar doğru beslenmeyle uzuyor

Türkiye’de 5 yaşından küçük çocukların yüzde 11’i yanlış beslenmeden dolayı boy kısalığı sorunu yaşıyor.

Genetik başta olmak üzere birçok nedene bağlanan boy kısalığında yanlış beslenme de önemli bir faktör. Uzmanlar, büyüme evresinde doğru beslenen bir çocuğun, boyu kısa olan anne ve babasından daha uzun olabileceğini belirtiyor.

    Doğumdan sonra doğru beslenme çocuğun bedensel ve zihinsel gelişimini etkiliyor. Yetersiz, yanlış ve dengesiz beslenme çocuklarda kısa boyluluğu tetikliyor. Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Perihan Arslan, çocuklarda görülen boy kısalığının beslenmeyle doğru orantılı olduğunu söylüyor. Yapılan çalışmalarda 5 yaşından küçük çocuklarda görülen boy kısalığının yüzde 11 civarında olduğu belirtilirken, buna yanlış beslenmenin neden olduğu kaydediliyor. Prof. Arslan, bir diğer etken olarak da anne-baba boyunun kısa olmasını gösteriyor. Boyun, kilo gibi hızlı kazanılan bir durum olmadığını ifade eden Prof. Arslan, şunları aktarıyor: “Yeni doğan bir bebeğin boy uzunluğu normalde 50-51 santim olur. Bu çocukların boy uzunluğu da yaşına göre gittikçe artış gösterir. Boy uzunluğu, kemik dokusu ve kas dokusu yapısı ile ilgili olduğu için yetersiz ve dengesiz beslenmede boy kısalığı ortaya çıkıyor.”

    Anne-babadan genetik olarak gelen boy kısalığının da doğru beslenme ile aşılabileceğini dile getiren Perihan Arslan, “Doğru beslenme ile yavaş yavaş genlerdeki olumsuzluk düzelerek sonraki nesillere geçecektir.” diyor. Prof. Arslan, şu beslenme önerilerinde bulunuyor: “Her gün 500 gramın altında olmamak şartıyla süt yoğurt tüketilmeli. Kalsiyum, protein, A ve B2 vitamini açısından da önemli. İçeriğindeki protein yeni dokuların yapımında rol alan yumurta yenmeli. Ekmek ve tahıl grubu yiyecekler yenmeli. Çocukların beslenmesinde pilav ve ekmek gibi yiyeceklere de önem verilmeli.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.