e-Vize'ye 6,1 milyon başvuru yapıldı

e-Vize'ye 6,1 milyon başvuru yapıldı

Sınır kapıları ile havaalanlarındaki yoğunluğu azaltmak amacıyla hayata geçirilen e-Vize uygulamasına 2014'te 6 milyon 131 bin 84 başvuru yapıldı.

AA muhabirinin Dışişleri Bakanlığı'ndan elde edindiği verilere göre, e-Vizeye, 2014 yılında 6 milyon 131 bin 84 başvuru yapıldı. Başvuruların yüzde 88'ine denk gelen 5 milyon 402 bin 651'i kabul edilip e-Vize olarak düzenlendi.

Uygulamanın hizmete girdiği nisan 2013'te haftada 2 bine yakın e-Vize verilirken, bu rakam artık günde 10 binleri aştı. 

Günlük ortalama e-Vize sayısı dönemsel olarak değişiyor. Yaz aylarında ortalama 40 bin civarında seyrederken, kış aylarında günlük ortalama 10-14 bin olarak farklılık gösteriyor. Geçen yıl içerisinde en fazla e-Vize verilen tarih 7 Ağustos 2014 oldu, o gün verilen e-Vize rakamı 44 bine tırmandı.

En çok vize düzenlenen ülkeler ise İngiltere, Hollanda, Irak, Belçika ve Polonya olarak sıralandı.

Geçen yıl e-Vize kapsamında toplanan vize harcı ise 111 milyon 428 bin doları geçti. Vize harçları 7 Temmuz 2014'te 764 bin 832 dolar ile günlük en yüksek değerine ulaştı.

3 dakika içinde e-Vize alınabiliyor

e-Vize uygulaması 17 Nisan 2013 tarihinden itibaren uygulamaya konuldu. Bireyler "www.evisa.gov.tr" üzerinden ortalama 3 dakika içinde e-Vize alabiliyor.

Turizm ve ticaret amaçlı seyahatler için Türkiye vizesi, Dışişleri Bakanlığı'nın yurt dışı temsilciliklerinden, hudut kapılarından ve e-Vize Başvuru Sistemi üzerinden alınabiliyor. 

Yurt dışı temsilciliklerinde yapılan vize başvuruları tüm yabancılara açıkken, hudut kapılarından ve e-Vize Sistemi üzerinden başvurular ancak belirli ülke vatandaşları için gerekli bazı şartları yerine getirmeleri kaydıyla mümkün oluyor.

İnternet bağlantısı olan her yerden, 7/24 e-Vize alınması mümkünken, başvuru sahiplerinin kimlik, seyahat belgesi ve seyahat tarihlerine ilişkin alanlarını doldurmalarının ve vize harcını online olarak ödemelerinin ardından e-Vize'lerini alabiliyor.

Dışişleri Bakanlığı'nın e-Vize uygulaması TBMM tarafından "Kamudan Vatandaşa eHizmetler" kategorisinde "eTR" ödüllüne layık görüldü.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.