E-ticarette yeni dönem başlıyor

E-ticarette yeni dönem başlıyor

E-ticaret hakkındaki kanun tasarısı bu alanda kullanılan iletişime sınırlamalar ve kurallar getiriyor.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhun "Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı, ağırlıklı olarak elektronik ticarette kullanılan iletişime sınırlamalar ve kurallar getiriyor" dedi.
 
Elektronik Ticaret İşletmecileri  Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, bugün TBMM Genel Kurulu'nun  gündemine gelmesi beklenen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı'nın ağırlıklı olarak elektronik ticarette kullanılan iletişime sınırlamalar ve kurallar getirdiğini belirterek, "Ticari elektronik iletiler,  alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek" dedi.
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı TBMM Genel  Kurulu'nun gündemine gelecek. Tasarı, elektronik araçlarla yapılan sözleşmeler  ile elektronik ticarete ilişkin bilgi verme hizmeti sunanlara yönelik bazı  yükümlülükler getiriyor. Elektronik hizmet alıcısının, satın alacağı mal ya da  hizmeti tanıyabilmesi ve onu yanıltabilecek bilgilerin önüne geçilmesi hedeflenen  tasarıda, istenmeyen elektronik postalara ilişkin de önemli düzenlemeler yer  alıyor.
 
Orhun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektronik ticaretin artık  kanunlarda adının ayrı bir başlıkta geçmesi ve bununla ilgili düzenlemeler  yapılmasının devletin sektöre verdiği önemi gösterdiğini ifade etti.
Orhun, düzenlemelerin hızla tamamlanmasını umduklarını dile getirerek,  sektörün tek bir kanun altında hem sektöre yön veren hem de tüketici tarafında  güveni destekleyen normlara kavuşacağını belirtti.
İlgili tasarının ağırlıklı olarak elektronik ticarette kullanılan  iletişime sınırlamalar ve kurallar getirdiğine dikkati çeken Orhun, şöyle  konuştu:
 
"Ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak  kaydıyla gönderilebilecek. Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe  belirtmeksizin ticarî elektronik iletileri almayı reddedebilecek ve talebin  ulaşmasını müteakip gönderici, üç iş günü içinde alıcıya elektronik ileti  göndermeyi durduracak. Hizmet sağlayıcı elde ettiği kişisel verilerin  saklanmasından ve güvenliğinden sorumlu olacak. Hizmet sağlayıcı, siparişin  onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödeyeceği toplam  bedel de dahil olmak üzere, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça  görülmesini sağlayacak."
 
Orhun, istenmeyen e-postaların büyük bir kısmının yurt dışından  geldiğine dikkati çekerek, Türk e-ticaret firmalarının neredeyse tamamının  istenmeyen e-postalara dikkat etiğini, bu düzenlemenin yurt içi ile kısıtlı  kalmasının kişilerin e-posta kutularında fazla da bir değişim yaratmayacağını  belirtti.
 
"Tasarı elektronik ticaretin küçük bir kısmını kapsıyor"
 
Tasarının elektronik ticaretin küçük bir kısmını kapsadığının altını  çizen Orhun, "İsim eğer elektronik ticaretin düzenlenmesi ise elektronik ticaret  ile tüm konular tek bir başlıkta toplanabilir. Bu da sektöre yeni katılan  firmaların uymaları gereken yükümlülüklere ulaşmalarını kolaylaştıracaktır" dedi.
 
Orhun, birçok şirketin e-posta üyelikleri konusunda otomotik sistemler  kurmuş olmasına rağmen, bazı şirketlerin üyelik ve sonrasında e-posta gönderimi  sürecini manuel olarak yürüttüğünü kaydetti.
 
Bu nedenle bu tür bir entegrasyon kurmamış şirketlerin süreçlerini  daha sıkı takip etmeleri gerektiğini belirten Orhun, "Bunun dışında satış öncesi  verilmesi gereken bilgiler gibi konularda sektörümüzün büyük oranda başarılı  olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.
 
Kredi kartı numaraları sektörde çoğu şirkette saklanmıyor
 
Orhun, e-ticarette Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneğine (ETİD)  üye olan büyük firmaların güvenlik konusunda önlemlerini aldıklarını, verilerin  çok güvenli şekilde korunduğunu vurguladı.
Kredi kartı numaralarının sektördeki çoğu şirkette saklanmadığının  bildiren Orhun, bunu saklayabilmek için önemli sertifikalara sahip olunması  gerektiğini anlattı.
 
"Kişisel bilgiler, eğer firma güvenilir bir firma ise koruma altında  diyebilirim" ifadesini kullanan Orhun, "Firmanın güvenilir olup olmadığını  anlamak çok zor değil. Daha önceki müşteri deneyimleri, sektördeki geçmişi gibi  bilgilere kullanıcılar rahatlıkla ulaşabilir. Herhangi bir elektronik ticaret  firmasının da bilgi güvenliği konusunda bir kusuru bugüne kadar bize ulaşmadı.  Zaten bugüne kadar 12 milyonu aşkın kişiye elektronik ticaret deneyimi yaşatıldı.  Bu nedenle, tüketiciler elektronik ticarete giderek daha da çok bağlanıyor diyebiliriz" şeklinde konuştu.
 
Elektronik ticaret hala büyük potansiyel barındırıyor
 
Türkiye'de elektronik ticaretin 2013 sonu itibarıyla 15 milyar lira  seviyesinde olduğu bilgisini veren Orhun, 15 milyar lira çok önemli bir hacim  olmasına rağmen Türkiye'de e-ticaretin toplam perakende içindeki oranının  gelişmiş ülkeler seviyesinde olmadığını söyledi.
Orhun, elektronik ticaretin hala büyük bir potansiyel barındırdığını bildirdi.
 
Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.