E-tebligat geliyor maliyetler rafa kalkıyor

E-tebligat geliyor maliyetler rafa kalkıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, 1 Ocak 2016’dan itibaren vergi mükelleflerine göndereceği tebligatları elektronik ortama taşıyor.

 E-Tebligat, kurumlar vergisi ile ticari, zirai ve mesleki gelir vergisi mükelleflerini kapsıyor. Sistem, devletin binlerce ton kağıt ve malzeme tasarrufuna imkan sağlayacak, kaçağı önleyecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 1 Ocak 2016’dan itibaren vergide elektronik tebligat uygulamasına geçiliyor. 31 Aralık 2015 tarihinden sonra GİB, vergi mükelleflerine göndereceği tebligatları elektronik ortamda gerçekleştirecek. 

GİB 2014 yılı faaliyet raporuna göre, Türkiye’de vergi türü bazında 30 milyonun üzerinde mükellef bulunuyor. Şirket, gerçek kişi ve ortaklıklara bakıldığında ise sayı 5 milyonun üstüne çıkıyor. E-tebligat için kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerine (Kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç) “tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu” getirildi. Ancak isteğe bağlı olarak talep edenler de sisteme dahil olabiliyor. 

İNTERNETTEN BAŞVURULUYOR

E-Tuğra EBG Kurumsal Satış ve Pazarlama Yöneticisi Zeliha Arkcı e-tebligatın kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerini kapsayacağını belirterek,  “E-tebligat kapsamındaki kişi, kurum ve kuruluşların sisteme entegrasyonu için bir an önce e-imza almaları gerekiyor” dedi. Arkcı, Bunun için GİB’in internet sitesine girip e-tebligat sayfasından gerekli başvuruların yapılabildiğini ve sisteme kayıt olunduğunu belirtti.

E-İMZA KULLANMAK GEREKİYOR

MASAK’ın 30 Mart’ta yaptığı duyuruda,  “Elektronik tebligat kapsamında yapılacak olan tebligat ve tebligata verilecek cevaplar 15 Ocak 2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nun 4’üncü  maddesinde tanımlanan elektronik imza ile imzalanacaktır” dediğini ifade eden Arkcı,  “Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) ve resmi yazışmalardan Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’ne girişe kadar her türlü imza gerektiren işlem elektronik ortama taşındı. E-tebligat için KEP, KEP için de e-imza gerekmektedir” hatırlatmasını yaptı.

PTT’DEN ALINABİLİYOR

E-Tuğra EBG A.Ş. Kurumsal Satış ve Pazarlama Yöneticisi Zeliha Arkcı; e-tebligat kapsamındaki kişi, kurum ve kuruluşların bir an önce e-imza üretimlerini yaptırması gerektiğini belirtti. 

Arkcı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı (ESHS) olarak yetki verdiği kurumlar arasında yer alan E-Tuğra’nın e-imza paketlerine Türkiye genelindeki 40’ı aşkın üretim merkezinden ve tüm PTT şubelerinden ulaşılabileceğini söyledi. 

TONLARCA KAĞIDA GEREK YOK

Zeliha Arkcı, 2014 faaliyet raporunda Kurum’dan 5 yılda çıkan toplam evrak sayısının 650 bin adet civarında olduğunun görüldüğünü söyledi. 

Arkcı, “Gelen evrağı hesaba katmıyoruz bile. Bu tonlarca kağıt, bunların depolanması için yer, milyonlarca liralık posta masrafı anlamına geliyor. Tebligatta elektronikleşme tüm bu maliyetleri ortadan kaldıracak ve devlete milyonlarca liralık tasarruf sağlayacak” dedi. 

Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.