e-kitaplar Apple’ın Başını Yaktı

e-kitaplar Apple’ın Başını Yaktı

Apple, appstore’da satışa sunduğu bazı e-kitaplardan dolayı 297 Bin TL değerinde tazminata mahkum edildi.

Bir grup Çinli yazar, kitaplarının Appstore'da e-kitap olarak satılmasından dolayı Apple aleyhinde manevi tazminat davası açtı.

Söz konusu e-kitaplardan dolayı davanın görüşüldüğü Pekin mahkemesinde Apple aleyhinde emsal teşkil edecek bir karar çıktı. Apple, kitaplarını Çin Appstore'da e-kitap olarak satışa sunduğu Çinli yazarlara tam 1.03 milyon yuan (297 Bin TL) tazminat ödemeye mahkum edildi.
Çin'de iki yayınevi ve 8 yazarın kazandığı bu davanın dünya genelinde de emsal olması bekleniyor. Çinli yazar ve yayınevlerinin iddiası Appstore üzerinden kitapların e-kitap olarak satışının kendi kazançlarını önemli oranda düşürdüğüydü.

Kazandıkları tazminatı şirket ve yazarlar aralarında bölüşürken Apple'ın telif hakkını ihlal ettiği ilk defa bir devlet mahkemesi tarafından tescillendi. Apple, söz konusu e-kitap uygulamalarının yayınlanmasına izin verdiği için suçlu bulundu.

Apple, Çin'e e-kitaplardan dolayı tazminat ödemeye alışkın gibi görünüyor. Daha önce de bir Çin ansiklopedi yayıncısı Apple aleyhine tazminat davası açmış ve 520 Bin yuan (150 Bin TL) tazminat almaya hak kazanmıştı.

Stargundem