Düztabanlık, çocuklarda kireçlenmelere neden olabilir

Düztabanlık, çocuklarda kireçlenmelere neden olabilir

Düztabanlık, çocuklarda kireçlenmelere neden olabilir

Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Cımbız, düztabanlığı olan çocuklarda hızlı yürüme, zıplama, koşma ve hızlı ayak hareketlerinde zorlanmalar olabileceğini belirterek tedavi edilmediği takdirde ayak, diz ve omurga ağrılarının yanında erken kireçlenmenin de görülebileceğini söyledi.

Düztabanlı olan bireylerin ayak küçük kasları iyi çalışmadığı için böyle bir problemin oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Ali Cımbız, "Düztabanlık ayaktaki arkların gevşekliğine bağlı olan bir ayak problemidir. Hasta iç arkın gevşemesi nedeniyle içe basar ve dışarıdan bakıldığında taraklı ayak ve arka topuk kemiğinin dışa doğru kayması olarak tarif edilir." diye konuştu.

"Çocuklarda özellikle bebeklik döneminden itibaren 5-6 yaşına kadar düz tabanlık veya içe basma gözlenebilir, bu durum fizyolojik kabul edilir" diyen Cımbız, ayak kaslarının kuvvetlenmesiyle birlikte arkların belirginleştiğini ve bu durumun genetik olarak çocuktan çocuğa değişiklik gösterdiğini kaydetti.

Ali Cımbız, bazı çocukların doğuştan çok esnek doğduğunu ve genel yapı olarak bayanların erkeklere göre daha esnek olduğunu belirterek "Bunun üzerine esneklik hastalığı (hipermobilite sendromu) eklenirse eklemlerde şekil değişiklikleri, düz tabanlık ve ağrı görülebilir. Çocuğunuzda düztabanlığına ek olarak dirsek ve diz açılarda aşırı geriye gitme, parmaklarda aşırı esneklik ve öne eğilirken avuç içleri yere değecek şekilde esneklik hastalığı olabilir. Bu tip çocukların takip edilmesi eklemlerin desteklenmesi gerekir. Bunun için bir fizyoterapiste başvurulması gerekir." şeklinde konuştu.

Çok erken yaşlarda ortopedik ayakkabı kullanmanın ayak kaslarının gelişmesine engel olduğunu, ayak, kas ve bağlarının gelişmesi için çıplak yürüme, değişik zeminlerde oyun oynama ve zıplama gibi aktivitelerin yapılması gerektiğini belirten Cımbız, şunları kaydetti: "6 yaş geçtiği halde ayakta hala arklar oluşmamış ve gevşek ayak görüntüsü varsa o zaman müdahale etmek gereklidir. İç ark takviyesi verilebilir. Klasik egzersizlerden çok oyun tarzında egzersizler verilmelidir. Çünkü uzun soluklu bir tedaviden söz edilmektedir. Trambolin oyunları çocukların ayak kaslarına zarar vermeden geliştiren oyunlardır. Sert zeminlerde yapılan oyunlar ayakta kireçlenmelere ve ağrıya neden olacaktır."

Tedavi için uygun ayakkabının önemine değinen Cımbız, "Ayak numarasına uygun ayakkabı seçilmelidir. 'Giyince açılır' veya 'çocuktur ayağı büyür, büyük ayakkabı alalım' gibi yaklaşımlar yanlıştır. Bez ayakkabı kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Ayakkabının iç kısmı biraz sert olmalı ve burnu sivri olmamalıdır. Düztabanlık ve topukta içe veya dışa dönme varsa ayak bileğini saran bir ayakkabı seçilmelidir." açıklamalarına yer verdi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.