Durum endişe verici

Durum endişe verici

Filistin Esirler Bakanı Karaki, "Açlık grevi yapan esirlerin durumu endişe verici. Bu açlık grevi öncekinden farklı, uzayabilir ve şehit düşenler olabilir" dedi.

Filistin Esirler Bakanı İsa Karaki, İsrail'deki hapishanelerde açlık grevi yapan 140 idari tutuklu Filistinli arasında ölüm vakaları görülebileceği konusunda uyardı.

Ramallah'taki Kızılhaç binası önünde düzenlenen İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan tutuklulara destek gösterisinde konuşan Karaki, "Açlık grevi yapan esirlerin durumu endişe verici. Bu açlık grevi öncekinden farklı, İsrail hükümetinin, esirlerin taleplerini dikkate almaması nedeniyle şehit düşenler olabilir" dedi.

Resmi makamları ve Filistinlileri İsrail'e baskı yapmak üzere harekete geçmeye çağıran Karaki, "İsrail'e boyun eğdirmek için daha dikkat çekici adımlar atılması gerekir" ifadesini kullandı.

Açlık grevindekilerin kurtarılması amacıyla Arap Birliği bünyesinde Arap enformasyon bakanları ile perşembe günü olağanüstü toplantı düzenleneceğini belirten Karaki, ayrıca konuyla alakalı olarak Avrupa Birliği temsilcisinin yanı sıra Filistin'deki büyükelçi ve konsoloslarla bir araya gelineceğini söyledi.

Gösteride konuşan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu üyesi Kays Abdulkerim de İsrail'in hiçbir suçlama yöneltmeden idari tutuklama yaptığına dikkati çekti.

"Savaş suçu kapsamında"

Abdulkerim, İsrail'in bu uygulamasının siyasi ve keyfi olduğunu vurgulayarak, " Bu uygulama savaş suçları arasında yer alıyor" diye konuştu.

İsrail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyuyor. Tutuklunun İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor.

Esirler Araştırma Merkezi verilerine göre, İsrail'deki hapishanelerde 5 bin Filistinli bulunuyor.

İsrail'in "idari tutuklama" adıyla bilinen mahkemeye çıkarmadan hapishanede tutma uygulamasına tepki olarak bir kısmı 24 Nisan'dan beri, bir kısmı da mayıs ayı başından bu yana 140 Filistinli açlık grevi yapıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.